”Benet kunde gått tvärt av”

Hade samma fraktur som Henke: Skulle aldrig sprungit då

Foto: FOTO: SCANPIX
På väg tillbaka Systrarna Kallurs väg tillbaka börjar i Sydafrika.
SPORTBLADET

FALUN. Susanna Kallurs ben kunde ha gått tvärt av då hon tävlade i OS i Peking.

Fråga Henrik Larsson.

Han hade en stressfraktur på nästan exakt samma ställe, då benet bara vek sig i en löpduell i en match den 22 oktober 1999.

– Men jag hade aldrig sprungit om jag ens misstänkt att det kunde gå av. Visst är jag ivrig, men så dum är jag inte, säger Sanna.

Men landslagsläkaren Thomas Eriksson lyfter fram Henrik Larsson som ett exempel på vad som kunde ha hänt.

Han hade en likadan stressfraktur som Sanna och Jenny dragits med, men Henke trodde att hans var läkt.

Landslagsläkaren Thomas Eriksson utesluter inte att samma sak kunde ha drabbat Sanna då hon tävlade i sommar.

– Nej, det är bara att titta på Henrik Larsson. Även om skadan ser beskedlig ut, så är det enorma krafter i grenar som häck och längd och höjd. Även om det bara är ett litet brott. Så visst finns risken, säger han.

Operation enda sättet

Att Sanna ändå tävlade beror på att hon fått klartecken från de läkare hon då anlitade – landslagsläkaren Sverker Nilsson och docent Leif Swärd i Göteborg.

– Den information jag fick i somras var att benet inte kunde gå av, säger Sanna nu då hon sitter med samma ben i ett stort grått plastfodral.

Men det är obestridligt att alla motstridiga uppgifter från de inblandade läkarna försenade beslutet om operation. De olika beskeden har också irriterat det kallurska lägret, även om ingen vill säga det rakt ut.

Men när den amerikanske experten David Helfet såg röntgenplåtarna på Sannas stressfraktur, så ansåg han att en operation var enda sättet för både henne och Jenny att komma tillbaka på tävlingsbanan.

– Han sa att det var en ”no brainer”. Ett solklart operationsfall, säger Thomas Eriksson.

Sanna och Jenny åkte till New York redan 7 november. Medan de förberedde sig för operation hann de se Henrik Lundqvist i Madison Square Garden och besöka familjens gamla timmerhus ute på Long Island, där tjejerna är födda och pappa Anders spelade i New York Islanders.

– Jag har faktiskt inte varit i New York på sjutton år, så det fanns mycket jag ville göra, säger Sanna.

”Gjorde ordentligt ont”

Förra tisdagen rullades Sanna in en operationssal på ”Hospital for Special Surgery” på Manhattan i New York, sövdes ner och opererades.

Det tog en dryg timme.

Då rullades Jenny in för samma operation.

– Vi insåg att en operation det var enda alternativet, säger Sanna.

– Det gjorde ordentligt ont efteråt, men vi fick smärtstillande ganska snabbt. Sedan blev det mest att ligga på hotellrummet och kolla film mellan sjukhusbesöken. Men jag var ordentligt medtagen. Det kändes som jag skulle svimma varje gång jag tog taxi till sjukhuset de första dagarna.

– Men nu känns det jätteskönt att det är gjort. Vi vet vad som gäller och att vi kan vara igång med träningen om några månader. Nu är det VM i Berlin i sommar som gäller.

Både Sanna och Jenny går på kryckor just nu och har varsin decimeterlång stålplatta fastskruvad över sina skador.

Den är fastsatt med specialskruvar som drar ihop benet och får de rengjorda benytorna att fästa mot varandra.

Om ungefär tio veckor ska benet vara läkt.

FAKTA

Så ska systrarna Kallur ta sig tillbaka

November–december: Kastar kryckorna om ett par veckor efter att gradvis ha ökat belastningen på det opererade benet. Rehabträningen startade redan i går. Simning och styrketräning. Rehabläger i sydafrikanska Potchefstroom månadsskiftet november-december.

Januari-mars: Ska kunna börja springa i januari och startar med sprintträning utan häckar. Räknar med att börja löpträna på träningslägret i sydafrikanska Stellenbosch 26 december-10 januari.

Mars-juni: Full grundträning med häckar.

Juli: Tillbaka på tävlingsbanan.

ARTIKELN HANDLAR OM