Galor hotas av ekonomisk kris

Foto: FOTO: LASSE ALLARD
Emma Green, förra året, vid mångåriga publikfesten GE-galan i Globen. I år ser läget mörkare ut.
SPORTBLADET

MALMÖ. De svenska inomhusgalorna i friidrott har förvandlats från ekonomisk succé 2008 till rena riskprojekt 2009.

Och när friidrotten gör debut i nya Malmö Arena är det en förlustaffär redan på förhand – trots att 6 000 åskådare beräknas komma i kväll.

– Det handlar inte om någon miljonförlust, men några hundra tusen blir det, säger galabasen Daniel Wessfeldt.

Ändå genomförs galan i Malmö i kväll.

– Det här var ju omöjligt att förutse då vi tog beslutet för ett och ett halvt år

sedan. Dels lågkonjunkturen och dels att så många svenska toppnamn skulle bli skadade. Men det är en smäll vi får ta och trösta oss med att det bara kan bli bättre. Det viktiga är att vi etablerar en gala i Malmö nu när vi fått en arena av europeisk toppklass, säger Wessfeldt.

Halverad siffra

Malmö är inte ensamma om bekymren.

Samsung-galan i Scandinavium i Göteborg slog publikrekord 2008 med 8 161 åskådare, då en glödhet Susanna Kallur jagade världsrekord.

När galan avgjordes i år hade den siffran nästan halverats – till 4 800.

– Vi försöker ändå se det positiva. Alla våra loger och biljettpaket där middag före galan ingår är slutsålda, säger Wessfeldt.

– Det stora problemet är sponsorerna. Det var som om alla drog i handbromsen på en gång. Vi har till exempel inte lyckats få någon huvudsponsor till galan.

Stjärnorna saknas

Avsaknaden av svenska stjärnor i vinter visade sig på presskonferensen i Malmö går.

Linus Thörnblad och Carolina Klüft var de enda som fanns att visa upp.

Carolina Klüft skruvade nästan på sig då hon ”bara” springer 60 meter och ser tävlandet inomhus som ren rehabilitering av sin stressfraktur.

”Känns konstigt”

– Ja, jag hade ju hellre suttit här som längdhoppare. Det känns lite konstigt nu då jag bara springer 60 slätt, säger hon.

Carro är på en delad 287:e plats inomhus i världen i år med sina 7.61 på 60 meter.

Det säger allt.

FAKTA

Friudrottens galakris

Samsung-galan,

Göteborg 29 februari

Fjolårets publikrekord på 8 161 åskådare förvandlades till nytt bottenrekord 2009. Publiksiffran nästan halverades till 4 800. Avsaknaden av svenskar, som inte kunde deltaga på grund av skador, var största orsaken.

Malmö Indoor Gala,

Malmö 3 februari

Redan klart att det blir förlust på grund av bristande sponsorintresse. Arrangören räknar med en förlust på ett par hundra tusen kronor. Publikt pekar det mot 6 000 åskådare - mer än godkänt.

GE-galan i Globen,

Stockholm 18 februari

En mångårig succé inför fullsatta läktare. Just nu finns dock massor av biljetter att köpa hos Ticnet – på alla sektioner.

– Ekonomiskt är vi i hamn, men det kan bli första galan som inte är utsåld under mina tio år som presschef, säger Lorenzo Nesi.