Wissman till semi efter protest

Även Walleräng vidare - men Engman utslagen.

SPORTBLADET

Johan Wissman stod uppsatt att starta från den snäva svårsprungna innerbanan i sitt försöksheat på 400 meter vid inne-EM i Turin. Men Sverige protesterade tillsammans med Österrike, Storbritannien och Irland mot att arrangörerna hade frångått de gällande seedningsreglerna.

– Vi påpekade att de löpare som gjort de bästa tiderna också skulle ha de bästa banorna. Det hade fungerat bra när det gällde de italienska löparna, men inte för övriga nationer, berättar förbundskapten Stefan Olsson.

Foto: AP
Johan Wissman lämnade tillsammans med tre länder in en protest mot att arrangörerna frångått de gällande seedningsreglerna.

Protesten gick igenom först 45 minuter före start och Wissman fick i stället ställa in startblocken på bana sex, den bästa banan. Då kunde svensken lätt ta ledning och kontrollera sitt försöksheat. Wissman bröt mållinjen som heatsegrare på tiden 46,49 och får nu en gynnsam banan även i kvällens semifinal.

Finalen avgörs på lördag.

– Jag fick reda på att protesten gick igenom före start. Det var positivt att jag fick byta bana, sade Johan Wissman efter försökssegern.

Det största svenska guldhoppet i inne-EM kunde nu lätt ta täten från bana sex och sedan springa lite på halvfart för att kontrollera loppet från ledningen.

– Det kändes jättebra. Jag kollade ju bakåt mest hela loppet, sade Wissman.

Svenskens tid var ändå den snabbaste i försöksomgången. Den näst snabbaste försökssegraren, polacken Jan Ciepiela, noterade 46,72. Totalt var bara fem löpare under 47 sekunder.

Han var en av de största svenska löparlöftena som junior.

Nu verkar Olle Walleräng också lyckas som senior – men på fel distans. Den nu 24-årige svensken spurtade ifrån alla på slutvarvet under 3000-metersförsöken och vann smått överlägset sitt försöksheat på 8.02,09 vid inomhus-EM i Turin och såg ut som en medaljkandidat.

Då ska man komma ihåg att Walleräng tycker att han är bäst på 1 500 meter.

– Det är min huvuddistans, sade han inför EM.

Oskar Käck och Johan Wallerstein kvalade inte in till lördagens final.

Förkylda Helena Engman åkte ut redan i kvalet i damernas kula. Den längsta stöten mätte bara 16,38 och den 32-åriga svenskan var nästan en och en halv meter från att ta en av de åtta finalplatserna. Engmans svenska inomhusrekord är 18,13, men i år har hon inte nått över 17 meter.

Piteåtjejen slutade tolva i kvalet.

ARTIKELN HANDLAR OM