Från utskrattad till favorit

Ryske skandalhopparen Ivan Uchov redo för guld

SPORTBLADET

TURIN. Först en rejäl fylla – sedan bäst i världen.

Ryske höjdhopparen Ivan Uchovs väg till världstoppen började med en praktskandal.

Nu är han storfavorit till att att ta sitt första mästerskapsguld i inne-EM i Turin.

– Men frågan är om nerverna håller. Han har aldrig varit i den här situationen tidigare, säger Linus Thörnblad.

Att Uchov är en extrem talang vet alla.

– Han kan hota världsrekordet om han fortsätter utvecklas. Han har redan hoppat 2.40, men jag har sett honom hoppa ännu högre, även om ribban legat på lägre höjder de gångerna, säger Linus.

Sportbladet träffade den ryska världsettan i går. Han bor på samma hotell som svenskarna här i Turin. Men han var inte särskilt talför.

Pratar bara ryska

– No, no, no, sa han bara innan han gick och satte sig på trappan utanför hotellet för att få vara i fred.

– Men han pratar bara ryska och kan ingen engelska. Det blir lite svårt då, även om vi hälsar på varandra om vi ses, säger Linus Thörnblad.

Men Uchov tillhör en ny generation höjdhoppare som kan vara på väg att ta höjdhoppet in i en ny era. Landsmannen Andrej Silnov tog över som världens höjdhoppskung förra säsong, men Silnov har opererat foten och saknas här i Turin.

Ivan Uchov hoppade 2,40 i Aten så sent som den 25 februari, den sjätte hoppare i världen som klarat drömgränsen inomhus.

– Det känns som det är på väg att bli flera hoppare som har kapacitet att hoppa 2,40. Något är på väg att hända, säger Linus.

Uchov världsetta

Uchov är klar världsetta i vinter, med världens två högsta hopp – det andra är 2,37. Tvåa är Linus Thörnblad med sina 2,36 från galan i slovakiska Banska Bystrica.

– Men jag känner att jag har chansen och målet är att vinna här i EM, säger skåningen.

– Jag känner mig verkligen sugen den här gången.

”Hoppas det blir ändring”

Det har varit skåningens problem. Han har varit väldigt ojämn i mästerskapen och typexemplet är VM i Osaka, där Thörnblad vann kvalet och var felfri över 2,29 bara för att vara tvärsist i finalen två dagar senare.

– Men jag hoppas det blir ändring på det nu, säger han.