Jeng tog sista platsen i stavfinal

SPORTBLADET

Stavhopparen Alhaji Jeng gjorde bara ett riktigt bra hopp i kvalet.

Men genom att klara 5,65 i det andra försöket tog det svenska medaljhoppet den åttonde och sista platsen i söndagens final i inne-EM.

Alhaji Jeng svarade för darrigt kval. Han började med en rivning redan på 5,40, och det var med rejäl darr på ribban som han tog sig över både 5,40 och 5,55.

– Det var segt på morgon. Men jag har inte haft de optimala förberedelserna, det var lite ovana att hoppa, erkände Jeng.

Varit knäskadad

Svensken har dragits med en knäskada den senaste veckan och inte kunnat träna ordentligt. Men han visade sin kapacitet när han svingade sig över 5,65 i det andra försöket med rejält med luft ned till ribban.

– Helt okej, även om det inte var magiskt bra. Och hade jag haft en styvare stav på 5,70 hade jag klarat den höjden också, summerade Jeng.

Nu kom Jeng inte ens upp till ribban i de två första försöken på 5,70 och rev grovt i det tredje försöket. Han fick nervös se på när tysken Danny Ecker rev ut sig på samma höjd – Jeng tog då den sista finalplatsen på färre rivningar.

Mot medalj med styvare stavar

Ingen i finalfältet har hoppat högre än Jeng i år, som noterade svenskt inomhusrekord i Globen i mitten av februari när han svingade sig över 5,81. Den främsta konkurrenten i söndagens final verkar bli Renaud Lavillenie. Fransmannen var den ende som var felfri över 5,70 i kvalet och har liksom Jeng tagit 5,81 i år.

TT: Vad talar för dig i finalen?

– I morgon kommer jag att hålla igen någonting. Det var många som såg bra ut i kvalet, men kommer jag bara upp på de höga höjderna och får använda de styva stavarna som jag har fått av Patrik Klüft så kan jag få ett jädra lyft.

ARTIKELN HANDLAR OM