Kallurs tvingas till ännu en operation

Kan missa utomhus-
säsongen – och VM

SPORTBLADET

Skadehelvetet är inte över.

Nu ska Sanna och Jenny Kallur opereras igen.

I värsta fall missar båda två hela utomhussäsongen – och därmed VM i augusti.

För att underlätta läkeprocessen har Jenny och Sanna Kallur fått samma behandling. Plattor har opererats in för att stressfrakturerna lättare skulle läka.

Men nackdelen med metoden är att systrarna har fått svåra smärtor under träningen. Därför krävs operation.

”Kan inte göra grundträningen”

– Problemet med plattorna är att de inte kan springa ordentligt och göra den grundträning de behöver göra. Därför ska plattorna bort, det kommer vi inte ifrån, säger landslagsläkaren Thomas Eriksson till eurosport.se.

Allt fokus ligger på att systrarna ska bli friska och egentligen är benen såpass starka att ett ingrepp vore möjligt i dagsläget. Ändå har Eriksson, Sanna, Jenny och flera amerikanska experter enats om att skjuta upp allt.

– Frakturerna ser jättebra ut men det är viktigt att inte bli förblindad av VM i augusti. Tar man bort plattorna och de börjar belasta för tidigt kan det bli en för stor stress på området där frakturen var tidigare. Det är det som är faran, säger Eriksson till eurosport.se.

Finns inget datum för när

Men ju längre de väntar, desto mer försvinner naturligtvis av utomhussäsongen. Risken är att Sanna Kallur drar ut så länge på operationen att hon missar det VM i augusti där hon normalt sett skulle vara en favorit.

Men Thomas Eriksson kollar inte på någon almanacka.

– Min uppgift är inte att se till att de blir friska till en viss tävling, utan att de blir friska överhuvudtaget. Plattorna ska bort men i nuläget finns det inget datum för när.

”Viktigt att vara realistisk”

Och oavsett när ingreppet sker tror han att vi ska räkna bort en formtoppad, stark Sanna till VM.

– Är det så att vi måste ta det lugnt och de kommer igång först i slutet av maj med hård träning blir det väldigt svårt att komma i form till VM. Jag vill gärna vara optimistisk men i det här läget är det viktigare att vara realistisk.