Holm hoppade högt igen

Vann på 2,34 i Slovakien

Foto: EDUARD GENSEREK
SPORTBLADET

Om Stefan Holm har Karlstad som favoritstad så trivs han nog väldigt bra även i slovakiska Banská Bystrica.

Här hade han vunnit höjdhoppargalan tre gånger tidigare och på tisdagskvällen kom fjärde segern, nu på 2.34.

Holm är obesegrad i ”Banskobystrická latka” och har tidigare vunnit tävlingen 2003, 2004 och 2007. I fjol var segerhoppet 2.37 och Holms 100:e tävling över 2.30.

– Jag gillar att hoppa här och dom verkar också gilla mig, så det känns inte helt fel just nu, säger han efter prisutdelningen där han fick ta emot folkets stora jubel.

– Stefan är väldigt populär här, konstaterar pappa Johnny, som bevakade tävlingen och som han kallade ”stabil”.

Holm gick in på 2.20 som han klarade i första. Han passerade även 2.25 i första men på både 2.28 och 2.32 inledde han med en rivning, för att sedan klara i andra försöket på båda höjderna.

– 2.20 och 2.25 gick jäkligt lätt och jag behövde knappt göra någonting. Sedan hade jag en slarvrivning på 2.28 och då vaknade man väl till en aning, säger Holm.

På 2.34 fanns endast Jesse Willams kvar i tävlingen men Holm var i det läget bara tvåa.

– Jag tog i första och det var jäkligt skönt att återta kommandot. Sedan rev han ju ut sig och segern var klar.

Holm fortsatte sedan på 2.38, som är rekord i tävlingen, men rev i samtliga.

– 2.38 i första var ett bra försök, jag kunde lika gärna ha klarat. Sedan hade jag även ett bra försök i tredje.

– En bra tävling och stabil hoppning, men det var den fjärde på bara elva dagar och det kändes lite i benen i dag, summerar Stefan Holm.

I damernas höjdhopp visade än en gång Blanka Vlasic att hon är bäst. Kroatiskan hoppade världsårsbästa, 2.04, och vann med hela sju centimeter tillgodo på tvåan Jekaterina Savtjenko, Ryssland. Vlasic hade dock en rivning på både 2.00 och 2.04 innan hon rev tre gånger på 2.06. Det var 18:e raka segern och 15:e tävlingen i rad över två meter.

Kajsa Bergqvist har fortfarande världsrekordet inomhus på 2.08.

Emma Green hoppade 1.90 och kom på delad femteplats. Svenskan klarade 1.85 och 1.90 i första försöket men rev ut sig på den tredje höjden 1.94. Greens årsbästa är 1.93.

– Emma är i jättebra form men det vill inte lossna för henne riktigt. Jag tror att det kommer att göra det snart, det är bara några små detaljer som måste ramla rätt, säger tränaren Yannick Tregaro.

Stig Lindmark/TT