Golden League till Stockholm

DN-galan får högre status: ”Är redo”

SPORTBLADET

Här är framtidens Golden League. Med Stockholm och DN-galan som ny galaarrangör. Det blir dubbelt så många galor som idag och Golden Leauge sprider sig till Asien, USA och Ryssland.

– Vi vet att vi ligger bra till, säger DN-galans Rajne Söderberg.

nöjd Susanna Kallur tycker att tolv Golden League-tävlingar vore ”perfekt”.

I går presenterades svenska Ångpanneföreningen (ÅF) som ny huvudsponsor för Golden League i två år framåt.

Har de samma villkor som tidigare huvudsponsorn TDK, så garanterar de jackpoten på en miljon dollar varje säsong, vilket är cirka 6.3 miljoner kronor.

Men det nuvarande Golden League-avtalet gäller bara fram till och med 2009. ÅF:s sponsring är därför inte till någon hjälp för DN-galan, även om bolaget gärna ser att Stockholm kommer in på programmet.

– Nej, till och med 2009 får vi nog räkna med att det är samma arrangörsstäder. Men 2010 är vi redo om vi får chansen, säger Rajne Söderberg.

Då väntar en revolution.

Sportbladet har tagit del av Internationella Friidrottförbundets (IAAF:s) framtidsplaner.

Tolv Golden League-tävlingar totalt och en spridning utanför Europa.

– Det här är ett steg vi måste ta. Vi måste bredda sporten till fler delar av världen, säger Sergej Bubka, legendarisk stavhoppare och nu stor idrottspamp som både vice ordförande i IAAF och ordförande i Ukrainas olympiska kommitté.

Vill ha gala i Moskva

Kina, Japan, Sydkorea och Qatar arrangerar redan några av de mest penningstarka galorna i världen.

IAAF vill också ha en Golden League-gala i USA och även ryska Moskva vill arrangera en av de tolv galorna, Moskva som redan fått VM i friidrott 2013.

Det kommer också att ställas helt andra krav på de aktiva i framtiden. IAAF kommer att tvinga de största stjärnorna att skriva kontrakt för ett visst antal galor, där det inte ska gå att dra sig ur för att undvika möten med varandra.

Den här säsongen möttes exempelvis världens sprintkungar Asafa Powell och Tyson Gay bara en gång - i VM-finalen i Osaka.

Perfekt för Kallur

Men tolv Golden League-tävlingar går det att täcka in hela säsongen och skapa en världsserie. Det är perfekt för en sådan som Susanna Kallur, som älskar att vara med på de största galorna.

– Ja, Golden League är det största förutom mästerskapen. Jag tänker vara med på alla sex i sommar. Om jag får, tillägger hon.

Sanna är dessutom anställd av samma Ångpanneförening, som nu satsar miljoner i Golden League. Nu äger de både namnet och den största svenska stjärnan.

FAKTA

Här är de nya städerna

GOLDEN LEAGUE 2010

Tolv tävlingar:

1. Stockholm*

2. Paris

3. Rom

4. Zürich

5. Berlin

6. Bryssel

7. London*

8. Moskva*

9.Shanghai (Kina)*

10. Doha (Qatar)*

11. Eugene (USA)*

12. Yokohama (Japan)*

* nya tävlingar som är aktuella