Nya superbanor ska ge Sanna nytt rekord

”Väldigt spännande eftersom det är likadant underlag som i VM”

SPORTBLADET

Blixtrande kameror, mikrofoner och fråga efter fråga.

Susanna Kallurs nya vardag efter världsrekordet är ibland väldigt långt från häckarna på löparbanan.

– Ja... Det har ju blivit lite mer intensivt helt klart, säger hon till TT.

Susanna Kallur har vunnit samtliga tävlingar hittills den här säsongen med segertiderna 7.81-7.75-7.72-7.68-7.75. De fyra sistnämnda tiderna är världen fyra snabbaste i år.

Och nu kan det gå ännu snabbare, på nya superbanor i Globen. Arrangörerna i Stockholm har köpt in nya banor, exakt samma modell som ska användas i inomhus-VM i Valencia, och även under OS i Peking.

– Väldigt spännande eftersom det är likadant underlag som i VM, har Sanna tidigare sagt till Svenska Dagbladet.

Stor uppståndelse

Kallur är brännhet för tillfället. Egentligen började uppståndelsen redan före världsrekordet. Det luktade rekord redan om säsongpremiären och i nästa lopp förbättrade hon sitt svenska rekord på 60 meter häck.

Två tävlingar senare hade hon sprungit snabbare än någon kvinna sprungit tidigare på distansen. Och sedan dess är ingenting sig riktigt likt. Ett stort gratulationsuppbåd väntade på Arlanda när hon kom hem och plötsligt vill alla ha en liten del av Susanna Kallurs tid.

Presskonferensen inför torsdagens friidrottsgala i Globen var inget undantag. Hennes namn fanns med på de flesta intervjuönskemål som de pressansvariga fick in. Den noggranna tidsplaneringen sprack nästan på en gång när Kallur, vid sidan av bland andra Carolina Klüft och Stefan Holm, skulle slussas mellan kamerorna, bandspelarna och anteckningsblocken.

Erfaren

Men Susanna Kallur verkar stormtrivas i sin nya roll som världsrekordinnehavare.

– Jag tycker det har gått bra att hantera, säger hon. Det har ju varit många års erfarenhet som lett till att jag kan handskas med det.

– Min utvecklingskurva har gått sakta men säkert uppåt. Jag har fått tid på mig att lära mig att handskas med allt som kommer med en idrottskarriär.

Vardagen mellan tävlingarna, hemma i Falun, har dock inte förändrats nämnvärt. Hon kan fortfarande gå omkring relativt ostörd, eller åka och handla utan att behöva gömma sig bakom mörka solglasögon eller stora hattar.

– Min vardag är precis likadan som innan. Kanske är det lite mer, några fler som tittar. Jag vet inte. Men det är bara roligt, alla är ju glada och snälla.

– Det vore värre om man gjort något riktigt illa, så att folk tittar på grund av det och vill kasta en i finkan eller nåt. Jag får ju ett positivt bemötande.

Guldfavorit

Galan i Globen på torsdagskvällen blir den sista kraftmätningen mot världseliten före inomhus-VM i Valencia om ett par veckor. I inne-SM i Malmö till helgen väntar ett helt annat motstånd.

Och då har till och med Susanna Kallur svårt att slå ifrån sig favorittrycket.

– Ja, alltså... Man kan alltid..., tvekar hon.

– Det kan hända grejer. Men det är självklart SM-guld jag siktar på.

FAKTA

Sannas inomhustävlingar

26/1: Glasgow, 1:a, 7.81

29/1: Göteborg, 1:a, 7.75

2/2: Stuttgart, 1:a, 7.72

10/2: Karlsruhe, 1:a, 7.68

16/2: Birmingham, 1:a, 7.75

21/2: Stockholm (GE-galan)

23-24 februari: Malmö (SM)

7-9 mars: Valencia (VM)