Smått och gott om galan i Globen

Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Robert Kronberg sprang i Globen under torsdagskvällen.
SPORTBLADET

Friidrottsfest i Globen.

Här följer du det som har hänt under kvällen.

Klüft skadad

Först ett negativt besked: Carolina Klüft kommer inte att tävla i Globen ikväll. Hon skulle ha ställt upp på 60 meter häck och längdhopp.

Världsrekord i första grenen

Den 19-årige sudanesen Abubaker Kaki hade siktet inställt på världsrekord på sällan löpta distansen 1000 meter, som inledde huvudtävlingen vid GE-galan i Globen.

Världsrekordet, satt av dansken Wilson Kipketer, är på 2.14,96. Riktigt dit nådde inte Kaki. Däremot blev det ett nytt juniorvärldsrekord, 2.15,77 – den sjätte snabbaste tiden i världen hittills.

Loppet var Kakis blott andra inomhus i karriären och hans första någonsin just på 1000 meter. Annars springer Kaki 800 meter, där han är tvåa i världen i år.

Kronberg trea

Robert Kronberg slutade trea på 60 meter häck med tiden 7,70, två hundradelar bakom kubanen Yoel Hernandez. Landsmannen Dayron Robles vann tämligen enkelt på tiden 7,44.

Storpublik i Globen

Fullsatt – 10 641 åskådare – för nionde året i rad.

Jeng siktade högt

Med nya årsbästat 5.71 och en fjärdeplats i stavhoppsgalan i Donetsk för fyra dagar sedan, bokade Alhaji Jeng en plats i inomhus-VM i Valencia i mars. I kväll gick det inte lika bra. Efter att ha klarat 5,61 stod Jeng över 5,71 för att försöka på 5,76 – en höjd han rev ut sig på.

Green tvåa

Emma Green höll på att riva ut sig redan på 1,91 – men klarade i sista försöket. Och 1,94 – säsongsbästa – klarade hon galant i första försöket. Men på 1,97 var hon chanslös. Green slutade tvåa, bakom italienskan Antonietta Di Martino som vann på 1,97.