”119 Holm är fler än 118 Sjöberg”

Holm skickade en syrlig hälsning

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX /
SPORTBLADET

Stefan Holm klarade 2,30 – för 119:e gången i karriären.

Då tog han av sig hopptröjan och satte på sig en t-shirt med det syrliga budskapet: ”119 Holm är fler än 118 Sjöberg”.

– Det är inte bara han som får provocera, säger Holm.

Stefan Holm växte upp med Patrik Sjöberg som idol.

– Men när jag hoppade 2,30 för första gången sa Sjöberg att jag inte skulle tro att jag var något bara för att jag hoppat 2,30 en gång, jag skulle komma tillbaka när jag gjort det 20–30 gånger. Sedan har han fortsatt med sådana kommentarer, sa Holm inför tävlingen.

Fem myror är fler än fyra elefanter

Första gången Holm gled över 2,30 var på U22-SM i Eskilstuna den 22 februari 1997. Nu i Globen, nästan exakt elva år senare, gjorde han det för 119:e gången i tävlingssammanhang.

Sjöberg klarade under sin karriär att hoppa över 2,30 vid 118 tävlingar – en siffra som hans förra supporter alltså slog på torsdagskvällen. Holm var felfri från 2,22 till 2,33 och rev sedan ut sig på 2,37.

Efter tävlingen visade han med nöje upp ryggtavlan.

– Precis som de fem myrorna en gång var fler än de fyra elefanterna. Lite kul ska jag ju få ha, det är inte bara han som ska få provocera, säger Holm som för övrigt hade 119 som startnummer i tävlingen.

Är det slutprovocerat nu?

– Förmodligen inte från Patriks sida. Det var ju han själv som drog igång allt en gång i tiden genom att säga att jag inte skulle tro att jag var något bara för att jag hoppat 2,30 en gång – nu har jag gjort det fler gånger än vad han har gjort.

– Nu ska jag bara se till att hoppa lite högre...

Levande lexikonet Stefan Holm vet vem som är värre.

– Det är bara Javier Sotomayor som har gjort fler tävlingar över 2,30, drygt 200 stycken – men han är ju avstängd på livstid för dopning.