Tränaren avgår efter Semenyas könstest

Foto: FOTO: AP
Caster Semenya.
SPORTBLADET

Kvinnan som anklagas för att vara för mycket man rör fortfarande upp känslorna i Sydafrika.

Nu avgår landslagstränaren Wilfried Daniels sedan det framkommit att Caster Semenya blivit könstestad utan att själv veta om det.

VM-guldet vann hon överlägset, men i samma stund förlorade hon sin egen integritet.

När Internationella friidrottsförbundet (IAAF), samma dag som VM-finalen på 800 meter, förklarade att organisationen ville utföra ett könstest av 18-åringen hade medaljen omedelbart fått en smutsig baksida.

Världstider

Nu visar det sig att ett inledande könstest gjordes även före världsmästerskapet i Berlin, i samband med att Semenya noterat världstider på de afrikanska juniormästerskapen.

– Innan Caster reste till Berlin ombads hon gå till en klinik i Pretoria för att göra några tester, men vad dessa tester gick ut på förklarades aldrig för henne, säger landslagstränaren Wilfried Daniels till radiostationen Talk Radio 702.

– De sade att de skulle ta normala urin- och blodprov, men enligt mina källor utfördes något slags könstest.

”Avskyvärt”

Då Sydafrikas friidrottsförbund hävdar att ett sådant test aldrig gjorts så har Daniels valt att lämna sitt landslagsuppdrag i protest mot hur "avskyvärt" som både det sydafrikanska och det internationella förbundet skött frågan.

– Caster fick aldrig veta vad som väntade henne i Berlin, säger Daniels.

Blod- och urintest är aldrig nog för att göra ett fullständig könstest, som inbegriper allt från gynekologer till psykologer, men sydafrikanska källor hävdar att proven som Semenya lämnade inför VM i Berlin visade att hennes testosteron-nivå var mycket högre än hos en normal kvinna.

Andra rapporter hävdar att nivåerna är höga, men att de inte är för höga för att Semenya ska stoppas från att tävla.

TT