”Får aldrig chansen att bära klänning”

Efter VM-guldet: nu talar Caster Semenya, 18, ut

SPORTBLADET

Vid sidan av Usain Bolt blev Caster Semenyas könstillhörighet friidrott-VM:s stora snackis. Nu har hon ställt upp på en ”total makeover” anordnad av modemagasinet You.

– Jag skulle vilja bära klänning oftare, men får aldrig chansen, säger Caster Semenya i den långa intervjun.

Foto: You
Caster Semenya på omslaget av modemagasinet You.

Storyn har ännu inte fått något slut, men ni kan den säkert i korta drag. Caster Semenya, den 18-åriga sydafrikanskan, tog VM-guld på 800 meter i friidrotts-VM i Berlin. Sedan dess har en livlig debatt förts huruvida Semenya verkligen är kvinna. Ännu har inga resultat från de könstest som enligt uppgift ska göras på Semenya publicerats.

”Får aldrig chansen att bära klänning”

Caster Semenya har hela tiden varit sparsam med kommentarer. Men i en lång intervju med det sydafrikanska modemagasinet You berättar Semenya om tiden efter VM – samtidigt som hon över fyra sidor poserar i märkesklänningar.

– Jag skulle vilja klä upp mig oftare och bära klänningar, men jag får aldrig chansen. Jag skulle också vilja lära mig att sminka mig själv, säger Semenya.

Köpte alla klänningar hon provade

Temat på publiceringen är av ”total makeover”-stuk. Med smycken, smink, högklackat, nya klänningar och en ny håruppsättning går det knappt att känna igen Caster Semenya.

– Jag har aldrig köpt mina egna kläder, det har min mamma gjort. Men nu när jag vet hur jag kan se ut vill jag klä mig så här oftare, säger hon.

You skriver att Caster Semenya sade åt sin manager att hon ville köpa alla klänningar hon provade under modellandet.

”Jag ser det där som ett skämt”

Caster Semenya bryter under intervjun tystnaden kring debatten om hennes könstillhörighet som skapade rubriker världen över. En debatt som alltså inte är slutförd än.

– Jag ser det där som ett skämt, det upprör inte mig. Gud har gjort mig till den jag är och jag accepterar mig själv. Jag är den jag är och jag är stolt över mig, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM