Semenya får troligtvis behålla VM-guldet – oavsett testresultat

Könstestet är snart klart – Semenya, 18, ser ut att få behålla VM-guldet

SPORTBLADET

Caster Semenyas könstest väntas anlända till Internationella Friidrottförbundets högkvarter vilken dag som helst. Men sydafrikanskan behöver enligt rapporter inte oroa sig för att förlora sitt VM-guld.

Foto: AP

Nick Davies, talesman för Internationella Friidrottförbundet, säger till AP på tisdagen att könstestet är klart vilken dag som helst men att läkare, antidopningexperter, gynekologer och psykologer kommer behöva två veckor på sig att analysera testet.

Osannolikt att Semenya blir av med guldmedaljen

– Det här är ingenting där du kan komma fram till ett ja eller nej. Den information jag har säger att det kommer ta mellan åtta dagar och två veckor innan vi har kommit fram till en position där vi kan prata med Semenya och bestämma hur vi ska gå vidare, säger Nick Davies.

”Det här är inget dopningsfall”

AP skriver också att Nick Davies gav intrycket av att Caster Semenya med stor sannolikhet kommer att få behålla sin VM-guldmedalj oavsett vad könstestet och analyserna av det kommer fram till.

– Det finns inget som automatiskt diskvalificerar ens resultat i ett fall av det här slaget. Det är inget dopningsfall, så det borde inte behandlas som ett med retroaktiv bestraffning, säger Davies.