”Thörnblad står troligtvis över VM”

Avbryter säsongen för höftoperation

SPORTBLADET

Linus Thörnblad har tagit beslutet att avbryta säsongen. Höjdhopparen ska operera höften och står av allt att döma också över inomhus-VM i mars.

–Troligtvis så struntar han i innesäsongen helt, säger landslagsläkaren Thomas Eriksson till Sportbladet.

Foto: ANDREAS BARDELL
Linus Thörnblad avbryter säsongen.

Linus Thörnblad berättade efter Finnkampen att han ska operera sin skadade höft. Nu har höjdhopparen tagit beslutet att avbryta säsongen som egentligen skulle avslutats med helgens GP-final i grekiska Thessaloniki.

– Han kommer inte att hoppa något mer i år. Just nu är han i USA men när han kommer tillbaka om två-tre veckor så ska vi operera hans höft, säger Thomas Eriksson.

Opereras inom kort

Thörnblads ljumskproblem beror på en pålagring av brosk på höften. Denna ska nu skrapas bort genom en titthålsoperation. Eriksson beskriver ingreppet som relativt okomplicerat men säger samtidigt att rehabiliteringstiden kan variera.

– I och med att det är en väldigt belastande idrott för höften så kommer han troligen att strunta i inomhussäsongen. Bara för att vara säker på att inte börja för tidigt.

Kan få ödesdigra konsekvenser

Thörnblad har inte tagit något officiellt beslut ännu men enligt Eriksson så tyder allt på att det inte blir något inne-VM i mars för Thörnblad.

– Skulle jag få bestämma så tävlar han inte alls i vinter. Det är viktigare att bli skadefri, träna bra och satsa mot EM i sommar. Man måste se karriären i det stora hela och inte bara se till nästa tävling. Annars kan det få ödesdigra konsekvenser.

– Men Linus är väldigt smart när det gäller det här så jag tror inte att han hoppar något i vinter.