”Förfärligt att det diskuteras”

Arne Ljungqvist till attack mot IAAF

SPORTBLADET

Enligt IAAF:s generalsekreterare Pierre Weiss ska det ha förekommit sju parallellfall till Caster Semenya sedan 2005.

Fyra av dem ska ha uppmanats att sluta friidrotta.

– Men det har jag aldrig hört talas om, säger Arne Ljungqvist som var vicepresident och ordförande i medicinska kommittén i IAAF fram till augusti 2007.

Arne Ljungqvist.

Hade det dykt upp frågetecken kring könstillhörighet hade ärendena garanterat landat på Arne Ljungqvists bord som medicinskt ansvarig på IAAF.

Men fram till han avgick i augusti 2007 var det ingen som uppmanades att sluta.

– Det är ingenting jag känner igen. Jag tycker det är förfärligt att det här överhuvudtaget kommit upp till diskussion. Det är ingen idrottslig fråga, utan en medicinsk. Det handlar om etik, moral och mänskliga rättigheter och det ska inte diskuteras offentligt. Det som händer just nu är förfärligt, säger han.

”Väldigt sällsynt”

Arne Ljungqvist är upprörd över att debatten förs inför öppen ridå.

Han var själv med och avskaffade de tidigare obligatoriska könstesterna för tio år sedan.

– De var inte tillförlitliga och kom enbart till för att män inte skulle smyga sig in i kvinnliga tävlingar, vilket hade förekommit.

Han vill inte gå in på Caster Semenyas enskilda fall.

– Nej, men det är väldigt sällsynt att fall med intersexuella dyker upp i vuxen ålder. Här har idrotten ett ansvar att se till att det följs upp. De gånger det förekommit tidigare ha personerna i fråga föredragit att ta hand om sitt personliga problem än att fortsätta idrotta.