RATAS AV GALORNA

Kaoset kring Caster Semenya gör arrangörerna tveksamma: ”Tror de flesta vill undvika det”

Foto: AP
Populära Caster Semenya hemma i Sydafrika.
SPORTBLADET

Om Semenya får fortsätta tävla som kvinna, kommer hon troligen inte att vara välkommen på de stora galorna i Europa.

– De flesta arrangörer vet att allt medialt intresse skulle cirkla kring henne inför tävlingarna. Och det tror jag de flesta vill undvika, säger DN-galans tävlingsdirektör Rajne Söderberg.

Foto: Aftonbladet Bild
Usain Bolt och Rajne Söderberg.

Caster Semenya kommer att få behålla sitt VM-guld från Berlin hur än de pågående könstestet slutar.

Men i dagsläget pekar det mesta på att hon kan kalla sig kvinna även i fortsättningen – och är fri att tävla nästa säsong.

Men galaarrangörerna av nya Diamond League som startar nästa år kommer knappast att ta emot henne med öppna armar.

Svenske Rajne Söderberg är även ordförande i Euromeetings, som är de europeiska friidrottsgalornas samlingsorganisation.

Där har man tagit en gemensam rekommendation att inte bjuda in aktiva som varit avstängda för dopning två år eller längre.

800 m hetare nästa år

Den gäller inte i Caster Semenyas fall, men hon kommer att få klara problem att komma in på galorna.

– Det är upp till varje arrangör vilka de ska bjuda in och de har rätt att säga nej till aktiva som skulle skapa för mycket debatt och fel fokus inför tävlingarna, säger Rajne Söderberg.

– Man kan ju misstänka att det skulle bli så i det här fallet.

I år har 800 meter för damer bara varit med på programmet i ett fåtal galor.

Men nästa gång kommer grenen att vara med i minst sju av de fjorton Diamond League-tävlingar som ska hållas.

”Blir världskrig”

Debatten kring 18-åriga Caster Semenya och hennes könstest har exploderat på nytt de senaste dagarna, sedan uppgifter läckt ut i en australisk tidning att hon skulle vara intersexuell och född med delar av båda könen.

Det har bokstavligt skapat ett krig mellan Sydafrika och Internationella Friidrottsförbundet (IAAF).

– Jag tror det kommer att bli ett tredje världskrig om Caster Semenya stoppas från att tävla, sa Sydafrikas idrottsminister Mahhenkesi Stofile vid en presskonferens i Pretoria i går.

Samtidigt drog sig sydafrikanskan ur ett planerat terränglopp i helgen.

– Hon mår inte bra, meddelade tränaren Michael Seme.

FAKTA

Kom från ingenstans, vann VM-guld och blev debatterad överallt

31 juli: Caster Semenya vinner afrikanska juniormästerskapen på tiden 1.56,72 – då världens bästa tid på 800 meter och bara två veckor före VM-starten i Berlin. Det är första gången hon springer under två minuter och den extrema resultatförbättringen gör att varningsklockorna ringer hos IAAF.

16–17 augusti: Redan under försök och semifinal ifrågasätts Semenyas kvinnlighet.

19 augusti: Semenya leker hem 800-metersfinalen i Berlin och vinner på 1.55,45. Ännu ett nytt världsårsbästa. Samtidigt blir det offentligt att IAAF startat ett könstest av Semenya.

20 augusti: Sydafrikanskan tar emot sin guldmedalj, men lotsas sedan ut av säkerhetsvakter utan att träffa media.

21–23 augusti: Semenya undersöks av experter i Berlin samtidigt som sydafrikanska ledare och politiker rasar mot behandlingen av henne.

24 augusti: Den 18-åriga Semenya hyllas av tusentals fans när hon landar i hemstaden Pretoria. Samtidigt uppger brittiska tidningen The Telegraph att Semenya haft tre gånger så höga testosteronvärden mot vad som är normalt för en kvinna.

7 september: Sydafrikanskan är stylad omslagsflicka i sydafrikanska YOU Magazine. Hon bär svart klänning och långt, utslaget hår. I en lång intervju hävdar hon att hon inte bryr sig om all uppståndelse.

8 september: IAAF meddelar att Semenya får behålla sitt VM-guld oavsett hur könstestet faller ut.

10 september: Affären får nytt bränsle då en australisk tidning citerar IAAF-källor som säger att Caste Semenya är intersexuell och saknar både livmoder och äggstockar. Nyheten citeras över hela världen.

11 september: Semenya drar sig ur ett planerat terränglopp samtidigt som Sydafrikas idrottsminister Makhenkesi Stofile hotar att starta ett ”tredje världskrig” om Semenya blir avstängd. Även IOK:s ordförande Jacques Rogge kommenterar fallet som återväxt till en världsnyhet.