”De har svikit henne fullständigt”

Legendaren Carl Lewis sågar Caster Semenyas förbund

Foto: AP/Reuters
SPORTBLADET

Caster Semenya-fallet under VM engagerade en hel friidrottsvärld.

Nu går legendaren Carl Lewis till hårt angrepp – mot guldmedaljörens eget förbund.

– Sydafrikas friidrottsförbund borde ha tagit tag i det här tidigare, de har svikit henne totalt, det här är deras fel, dundrar Lewis.

Efter guldloppet på 800 meter i VM i Berlin för några veckor sedan började alla prata om Caster Semenya och om hon verkligen var en kvinna.

Konkurrenter gick ut och ifrågasatte hennes könstillhörighet och tillslut valde det internationella friidrottsförbundet, IAAF, också att göra ett könstest på sydafrikanskan.

Lewis sågar förbundets agerande

Det dröjde ett tag innan det sydafrikanska friidrottsförbundet agerade och valde att visa upp det könstest som tidigare gjorts och som bevisade att Semenya är en kvinna.

Jakten på Semenya beskrevs av vissa som en ren häxjakt och nu ryter friidrottslegendaren Carl Lewis till ordentligt.

Han tycker synd om sydafrikanskan och riktar skarp kritik mot hennes eget förbund och hur taffligt de har agerat i ärendet.

– Här har vi en 18 år gammal tjej som blir kontinuerligt påhoppad. Sydafrikas friidrottsförbund borde ha tagit tag i det här tidigare, de har svikit henne fullständigt och det här är deras fel, sa Lewis på en friidrottskonferens i Israel för några dagar sedan.

”Hon är märkt för livet”

Han sa det inför flera representater från just Sydafrikas friidrottsförbund.

Lewis, som räknas som en av friidrottshistoriens största efter nio OS-guld och åtta VM-guld, tycker väldigt synd om Semenya.

– Hon är deras utövare och de tog inte tag i saken och att de satte henne i ett förödmjukande läge är väldigt orättvist.

– Hon är märk för livet.

Resultatet av det könstestet som gjordes under VM väntas vara klart i november.