”Hon är helt förkrossad”

Känslostorm i Sydafrika om Semenya

SPORTBLADET

Vrede och frustration men också en rejäl portion skuld. Hur kunde det ske? Hur kunde man låta en sårbar 18-åring hängas ut till bespottning av en hel omvärld? Världsmästarinnan på 800 meter Caster Semenyas öde dominerar i Sydafrika.

– Hon är helt förkrossad över allt som sägs om henne. Just nu är hon mycket skör. Den senaste veckans påståenden om hennes kropp har varit förödande för henne, säger Phiwe Mlangeni-Tsholetsane, taleskvinna för Caster Semenya och för det sydafrikanska friidrottsförbundet AFA.

Foto: AP

Mlangeni-Tsholetsane, som uttalar sig för brittiska Daily Telegraph, påminner också om att Semneya nyss blivit vuxen och "att hon är väldigt ung för att hantera något som detta".

Utfryst och mobbad

När 18-åriga Caster Semenya i augusti överlägset vann damernas 800-meterslopp i världsmästerskapen i Berlin var spekulationerna om hennes könstillhörighet redan igång. I praktiken blev hon utmobbad av publiken och av sina medtävlare. När så nyheten "läckte" i australiska medier i förra veckan om att Semenya sannolikt är intersexuell med både manliga och kvinnliga könsattribut slog det ner som en bomb i Sydafrika. Varje dag är tidningarna pepprade med artiklarna om den unga kvinnans öde. Insändarsidorna, som normalt domineras av ilska över den sydafrikanska brottsligheten, ägnas nästan uteslutande åt Semenya. Namnlistor till hennes stöd fylls ständigt på, och en programledare i en radiokanal fick häromdagen sparken sedan han uttryckt sig nedsättande om henne.

Samtidigt gror missnöjet bland många i Sydafrikas svarta befolkning; varför var det nästan bara svarta sydafrikaner som mötte henne vid flygplatsen när hon kom hem från VM? Varför vände de vita henne ryggen?

Rasism och medaljjakt

Ledaren för regeringspartiet ANC:s ungdomsorganisation, Julius Malema, drog snabbt växlar på vita sydafrikaners icke-närvaro vid flygplatsen och anklagade dem i praktiken för rasism.

– Var det för att hon är afrikan?

Det faktum att internationella friidrottsförbundet IAAF lät – utan Caster Semenyas vetskap, hon trodde att det var en vanlig dopningstest – könstesta henne före 800-metersloppet har eldat på frustrationen. Men samtidigt vänds ilskan mer och mer mot AFA. Rubriker som "Caster offrades för medalj" syns i tidningarna och tisdags uttalade den amerikanska friidrottsstjärnan Carl Lewis sig och han var tydlig med att AFA bar skulden:

– Det är ert fel. Hon är er idrottsstjärna i ert land, och ni hanterade inte det här. Ni svek henne.

Och mitt i uppståndelsen finns en förtvivlad 18-åring som håller sig undan och som säkert undrar vad det var som hände egentligen? Hon gjorde ju bara det hon är bäst på. Hon sprang.

TT