”Hon har sprungit för sista gången”

Caster Semenya är knäckt – uppges ha gjort sitt sista lopp

SPORTBLADET

Häxjakten på Caster Semenya, 18, har knäckt henne.

Nu hävdar hennes tränare att hon aldrig mer vill springa ett lopp.

– Caster är fullständigt knäckt över allt som har sagts om henne, säger hennes taleskvinna Phiwe Mlangeni-Tsholtesane.

Den 19 augusti tog Caster Semenya guld på 800 meter i VM i Berlin.

Sedan dess har hennes könstillhörighet ifrågasatt, i stort sett varje dag, från alla håll och kanter – och mycket tyder nu på att guldloppet både var starten och slutet på hennes karriär.

”Hon är helt knäckt”

Nu hävdar tränaren Wilfred Daniels, som hoppade av sitt uppdrag i protest över hur det sydafrikanske friidrottsförbundet behandlat Semenya, att hon har gjort sitt sista lopp.

Phiwe Mlangeni-Tsholtesane, som är taleskvinna, berättar att 18-åringen är helt knäckt efter en månad av skriverier.

– Påståendena runt hennes kropp de sista veckorna har haft en ödeläggande effekt, hon är väldigt ung och det är svårt att hantera en så stor sak som det här, säger hon enligt The Times.

– Hon är helt knäckt över allt som har sagts om henne, säger Phiwe Mlangeni-Tsholtesane som menar att Semenya har ”läst allt som har skrivits om henne eftersom hon vill veta vad som händer runt om i världen”.

Enligt tränaren så spelar det ingen roll vad testerna, som beräknas vara klara i november, visar för resultat – Semenya lägger av oavsett.

Lurades till ett könstest

Samtidigt hävdar Wilfred Daniels att det sydafrikanske förbundet ska ha lurat Semenya att utföra ett könstest redan före VM.

Han säger till tidningen Johannesburgs Star att hon tvingades lägga sig i en gynekologstol och att hon blev fotograferad.

– Det värsta var att hon trodde att hon skulle dopningstestas, hon var långt ifrån beredd på det som hände, säger tränaren.

Det sydafrikanska friidrottsförbundet nekar till att de här testerna ska ha ägt rum.

ARTIKELN HANDLAR OM