Könstestet fick henne att sluta

Soundarajan blev av med sitt silver – då försökte hon ta sitt liv

SPORTBLADET

Historien om Caster Semenya har fängslat en hel värld. För fyra år sedan var indiskan Santhi Soundarajan med om samma sak efter att hon kommit tvåa i asiatiska mästerskapen. Och för henne slutade det nästan med självmord.

– Jag ber för att Semenya inte ska gå igenom det jag gjorde, säger Soundarajan.

Foto: Reuters
För fyra år sedan var indiskan Santhi Soundarajan med om samma historia som nu drabbat Caster Semenya.

Likheterna mellan Soundarajan och Semenya är flera. Båda två kommer från fattiga uppväxtförhållanden. Båda blev hjältar i sina hemländer efter framgångarna på 800 meter. Och båda två fick sin kvinnlighet ifrågasatt. Sounda-rajan blev av med sitt silver på asiatiska mästerskapen 2005 efter ett så kallat könstest. Och stigmatiseringen som följde blev svår för henne.

Familjen fick lida

– Jag kommer från en fattig familj och ingen ville ge mig jobb. Hela min familj fick lida när människor tittade fördomsfullt på mig och behandlade mig som en fuskare, säger hon till AP.

Under veckan har det kommit uppgifter som talat om att Semenya inte vet vad som händer i framtiden. Hon vet inte om hon ska fortsätta tävla, eller ens om hon får det. Enligt IAAF ska det beslutas i november om hon får fortsätta tävla mot kvinnor eller inte.

Orkade inte leva

För Soundarajan var det inget snack. Karriären tog slut direkt. Och 2007 orkade hon inte leva längre. Hon försökte ta sitt liv genom en överdos men överlevde efter att ha vårdats på sjukhus.

– Jag kan inte glömma vad jag gick igenom när jag blev av med min medalj. Jag ber för att Semenya inte ska gå igenom det jag gjorde, säger hon.

Trots att det gått fyra år sedan hon blev av med medaljen och sin karriär sitter det fortfarande som en tagg i henne. Nu hoppas hon att Asiens olympiska råd ska ge tillbaka silvermedaljen som hon blev av med.

– Jag skulle springa många kilometer för att få den tillbaka, det skulle förändra mitt liv. Jag hoppas att människor skulle behandla mig bättre om jag blir befriad från den brännmärkningen.