Friidrottsfiaskot kostar miljoner

Huvudsponsorn hoppar av: ”Vi hoppas få in en ny”

Foto: Andreas Bardell
Alhaji Jeng deppar efter att ha misslyckats i friidrotts-VM.
SPORTBLADET

Den mörka svenska friidrottssommaren kommer att kosta Svenska Friidrottsförbundet miljoner.

Huvudsponsorn Eniro har bestämt sig för att hoppa av och förbundet har också lagt ner planerna på att söka JVM till Stockholms Stadion 2012.

Karlberg.

De svenska friidrottsframgångarna, som startade vid EM i München 2002, skapade rena guldregnet över Svenska Friidrottsförbundet.

Efter OS i Aten 2004 blev Eniro huvudsponsor med en årlig satsning i storleksordningen 3-4 miljoner kronor.

Samtidigt gick Puma in som klädsponsor – ett rekordavtal.

Men i dag är det inte lika muntert på sponsormarknaden. Det blir inte bättre av att friidrotten följde den allmänna konjunkturen och störtdök i somras.

– Det är klart att det alltid är lättare då man har optimal exponering i media, men i Eniros fall tror jag det faktum att de fått ny vd och en ny ledning också är en del i det hela, säger förbundsordföranden Lennart Karlberg.

”Tiderna inte de bästa”

– Samtidigt har vi avtal men våra andra tunga sponsorer Puma och Fortum till OS 2012. Det lyckosamma är att vi haft fina år och kunnat bygga ett eget kapital. När jag tog över 2004 fanns det 4,5 miljoner i eget kapital. Det har vi tredubblat och nu kan vi använda de pengarna. Därför kan vi genomföra hela den satsning vi gör inför EM i Barcelona.

– Och vi hoppas få in en ny sponsor, även om tiderna inte är de bästa just nu.

Svensk friidrott har haft ett par tunga år efter alla VM- och OS-guld i Paris, Aten och Helsingfors 2003-2005. I VM i Osaka 2007 blev det bara en svensk medalj – VM-guldet till Carolina Klüft i sjukamp. Men när Carro bestämde sig för att sluta med sjukamp, försvann även den ”givna” mästerskapsmedaljen.

Skador slog sedan ut alla medaljhopp inför VM i Berlin, där höjdhopparen Linus Thörnblad blev bäste svensk med en femteplats.

Svenska Friidrottsförbundet beslöt också att lägga ner ansökan om JVM 2012 vid sitt senaste styrelsemöte, ett VM som skulle bli ett hundraårsjubileum för Stockholms Stadion som invigdes till OS i Stockholm 2012.

– Vi fick inget gehör från statsmakterna och Stockholms Stad har en ganska snålt tilltagen budget. Så vi tvingades lägga ner de planerna.