’Jag vill göra det lättare för andra’

Därför valde Häggström berätta att han är homosexuell

”Ingen big deal” Förre längdhopparen Peter Häggström berättrar nu om sin homosexualitet. ”Jag vill att man ska känna att det är en så liten grej så man kan nämna det i förbigående”, säger han till Sportbladet.
SPORTBLADET

I går gick den förre längdhopparen Peter Häggström ut offentligt och berättade att han är homosexuell. Men helst vill han att ingen ska bry sig om det:

– Det bästa är ju de som tycker ”so what”? Det är det yttersta kvittot på att vi kommit en bit.

DN-galan 2001.

Peter Häggström är en av de bästa svenska längdhopparna genom tiderna, en av blott tre som hoppat över åtta meter. Gårdagens intervju orsakade diskussioner på internet och många av de som kommenterade på sportbladet.se applåderade Häggströms val att berätta. Andra var mer svala, en del var helt likgiltiga.

– Det bästa är ju de som tycker ”so what”? Det blir man allra mest glad över, säger Häggström om de likgiltiga.

”Är vanligt”

Är det inte konstigt att det här blir en nyhet?

– Ja, det håller jag väl med om. Det är så vanligt i dag egentligen. Men samtidigt har ingen elitidrottskille kommit ut tidigare och det stör mig lite grann.

Varför berättar du?

– Jag har varit öppen i många år nu, för mig är det ingen big deal längre. Men jag hoppas kunna göra det lite lättare för nästa som vill komma ut. Det är en väldigt viktig del, annars hade jag aldrig sagt något.

Tycker du att andra homosexuella idrottsmän också ska berätta?

– Självklart, idrotten måste följa samhällets utveckling och det här är en del. Till och med svenska kyrkan har kommit längre än idrotten i den här frågan. Idrotten är verkligen ursist. Men det kommer att komma.

Expert på SVT

För Häggström som numera är expert på SVT dröjde det många år innan han tog steget och berättade om sin homosexualitet. Den första i landslaget som fick veta något var häcklöparen Robert Kronberg när Häggström var 24 år. Två år senare slutade Häggström, delvis på grund av skador. Enligt Häggström berodde det också till stor del på en ”grabbig” kultur som satt i väggarna. Men det har skett ett paradigmskifte:

Ungdomar coolare

– Ungdomar i dag är så jävla mycket coolare än vad vuxna är. Jag vet ju en del juniorer som är homosexuella ... men de säger bara: ”ja, vadå? jag är gay, vad är det med det?”

– Jag vill att man ska känna att det är en så liten grej så man kan nämna det i förbigående. Så börjar det bli i vissa sammanhang, har det skett där kan det ske inom idrotten.

FAKTA

Peter Häggström

Ålder: 33

Bor: Solna

Meriter: 3 sm-guld utomhus, deltog i OS 2000.

Personligt rekord: 8,07 meter

ARTIKELN HANDLAR OM