Vägrar kommentera penisförklaringen

Munkavle på stjärnorna efter dopningsskandalen

Foto: Pernilla Wahlman/AP/Andreas Bardell
SPORTBLADET

Hångel, oralsex, döda tvillingar och kalvstek har stjärnor skyllt på förut.

LaShawn Merrits ursäkt att han har tagit ett medel för att förlänga sin penis är dock ny.

En ursäkt 23-åringen hoppas ska ge honom en strafflindring men som möts med tystnad i övriga friidrottsvärlden.

Internationella friidrottsförbundet IAAF satte munkavle på Usain Bolt under gårdagens presskonferens. Stjärnsprinten förbjöds att svara frågor om den dopade LaShawn Merritt, något som klargjordes av arrangören innan presskonferensen började.

Även Merritts svenske konkurrent Johan Wissman bemöter bortförklaringen med tystnad. Wissman hälsar till Sportbladet att han inte är intresserad av att prata om Merritt.

Hoppas på strafflindring

Nyheten spreds i förrgår då den amerikanska antidopningsbyrån Usada bekräftade att Merritt lämnat ett positivt dopningsprov. Amerikanen själv hälsade via sin agent att han råkat få i sig de förbjudna substanserna DHEA och Pregnelon via ett medel han tog för att förstora sin penis.

En ursäkt han nu hoppas ska innebära att den normala avstängningen på två år förkortas.

– Jag tror att vi ska kunna presentera övertygande argument om att det var oavsiktligt med omständigheterna som ledde fram till det, säger Merritts advokat Howard Jacobs till AP.

Förklaringen må vara ny med Merritt är långt ifrån ensam om fascinerande ursäkter. Passiv rökning, hångel, oralsex, döda tvillingar och kalvstek är några av många förklaringar dopade idrottsstjärnor använt sig av genom åren.

FAKTA

Ursäkter vi minns:

Tennisspelaren Richard Gasquet testade positivt för kokain under Sony Ericsson Open i Miami i mars 2009. Fransmannen sade att han ”oavsiktligt fått i sig medlet när han kysste en flicka” på en nattklubb i Miami.

Ross Rebagliati tog OS-guld i snowboard 1998 men fastnade efter loppet i ett dopningstest. Kanadensaren testade positivt för Marijuana som han, enligt sin egen förklaring, fått i sig via passiv rökning.

Långdistanslöparen Dieter Baumann fastnade i ett dopningetest 1999 efter att någon preparerat tyskens tandkräm med steroider. Ja, enligt tysken själv alltså.

1998 var det sprinten Dennis Mitchell som åkte dit med förhöjda testosteronvärden efter att ha haft sex med sin fru och druckit fem öl efteråt.

Tennisspelaren Peter Korda åt så mycket kalvstek att han 1998 åkte fast med nandrolon i kroppen. Tjecken sade i alla fall att kalvarna var steroidbehandlade och att han därigenom fick i sig det förbjudna ämnet.

2006 åkte Floyd Landis dit med för höga värden av den manliga könshormonet testosteron. Enligt amerikanen själv var han helt enkelt ”för mycket man”.

Javier Sotomayor åkt dit för kokain 1999 men fick hjälp med ursäkten. Kubanske ledaren Fidel Castro red istället ut till höjdhopparens försvar. I direktsänd TV sade Castro att det var maffian och CIA:s fel.

Cyklisten Tyler Hamilton stängdes av för bloddopning 2004. Enligt amerikanen måste de okända blodcellerna ha kommit från hans tvillingbror som dog i livmodern.

Nandrolon kan produceras naturligt av gravida kvinnor. Det förstod gångaren Daniel Plaza när han 2006 åkte dit och skyllde på att hans gravida fru gett honom oralsex.