Kanske kommer till Stockholm

Stjärnan om rekord, 400 m och Stockholm

SPORTBLADET

Internationella fri­idrottsförbundet IAAF har satt munkavle på Usain Bolt. På en presskonferens med stjärnsprintern i går förbjöds frågor om den dopade LaShawn Merritt.

Men han svarade på Sportbladets fråga om han kommer till Stockholm i sommar, och han är inte helt negativ:

– Kanske. Det är upp till min coach.

Öppnar för Sverige Usain Bolt säger att han kanske kommer till Stockholm i sommar. Foto: AP

Friidrottens överlägset störste stjärna bjöd i går in till en fullproppad telekonferens. Och på förhand var avslöjandet kring LaShawn Merritts positiva dopningsprov en het fråga. Men IAAF klargjorde att inga frågor fick ställas om Merritt.

Däremot fick han frågan hur han ställer sig till att springa mot Justin Gatlin när Gatlin i sommar återvänder efter sin dopningsavstängning:

– Jag har inga problem att tävla mot honom, men det är väldigt svårt att komma tillbaka. Tävlingarna har blivit hårdare, säger Bolt.

Statistiken ger Bolt rätt. Sen Gatlin försvann från löparbanorna har världs­rekordet sänkts med två tiondelar, till 9,58.

Kanske kommer hit

Bolt sprutade ur sig svaren under hela presskonferensen. Men på Sportbladets fråga om han kommer till Stockholm för att tävla i sommar blev han tystare:

– Jag vet inte ännu. Kanske. Det är upp till min coach, säger han.

Än så länge är det bara klart med ett fåtal tävlingar för Bolt. Förutom säsongspremiären på 200 meter hemma i Jamaica nästa helg ska han bland annat springa i Daegu, Shanghai och New York. Det var just i New York han slog igenom på riktigt när han slog världsrekordet för två år sedan.

– Det ska bli kul. Det kommer bara att vara jamaicaner där.

”Undviker 400 meter”

Det har länge snackats om en satsning på 400 meter för Bolt. Men i går försökte han till slut ta död på ryktena om en sån satsning.

– Jag försöker att undvika 400 meter. En del vill att jag gör det men jag vill inte. Träningen på 400 meter är väldigt tuff.

Han ser i stället fram emot att bli en legendar genom att dominera 100 och 200 meter i fem–sex år från och med nu. Framförallt vill han göra ett ännu större avtryck på 100 meter.

– Jag har sagt att jag tror att 9,4 är där rekordet kommer att stanna, och jag har sagt att jag hoppas att jag blir den som sätter det.