Stavtalangen trea i seniordebuten

Angelica Bengtsson: Hade jag fått göra ett hopp till på 4,45 så hade det kanske gått vägen.

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Svenska rekordet får vänta. Men Angelica Bengtsson är stavtalangen som är före sin tid.

I lag-EM fick 16-åringen till slut göra debut i seniorlandslaget, och tackade med att bli trea.

– Hade jag fått göra ett hopp till på 4,45 så hade det kanske gått vägen, sade hon efter A-landslagsdebuten på Ferenc Puskas-stadion i Budapest.

– Det är lite konstiga regler, men 4,40 får jag vara nöjd med. Tjeckiskan (Jirina Ptacnikova) hade jag inte räknat att slå, hon har gjort 4,61 och försökte ju på 4,65 här.

I lag-EM är det ajöss efter fyra rivningar och därför var det färdighoppat för Angelica Bengtsson efter första försöket på 4,45. Hon rev första hoppen på 3,80, 4,00 och 4,15 och då hjälpte det inte så mycket att hon klarade både 4,30 och 4,40 direkt. Ptacnikova vann på 4,50 och slovenskan Tina Sutej blev tvåa på samma höjd som Angelica Bengtsson.

I slutet på maj klarade småländskan 4,47, världsbästa för ungdomar, en centimeter från juniorvärldsrekordet och fyra centimeter från Kirsten Belins svenska rekord.

Angelica Bengtsson är en talang som tänjer gränserna på alla sätt. Förra året stoppades hon från stora SM av sin dåvarande klubb IFK Växjö och från Finnkampen av landslagsledningen – just på grund av åldersskäl.

I år siktar hon främst på ungdoms-OS och junior-VM och bryr sig inte om EM i Barcelona. Men hon fyller i alla fall 17 i juli och det har räckt för förbundskapten Stefan Olsson att ge klartecken till seniorklivet.

– Det var häftigt att träffa de andra tjejerna, sade hon om sina äldre kollegor.

Angelica Bengtsson tävlar numera för Hässelby, men "bor mitt i skogen" och har gått ett år på gymnasiet i Växjö.

– Byn Väckelsång är närmast, dit är det en mil, sade hon.

– Ska jag träna i Karlskrona är det åtta mil och till Kalmar är det tio.

Angelica Bengtsson blir dock Småland trogen åtminstone ett par år till. Sedan väntar kanske USA, college har redan hört av sig.

Men i sommar är det JVM i Kanada och ungdoms-OS i Singapore som lockar. Hon har ju ett guld i JVM att försvara.

Och svenska rekordet tänker hon också ta.

– Ja, 52 siktar jag på. Det känner jag mig mogen för.