Hon nobbas av DN-galan

Nu får Semenya tävla – ville göra comeback i Stockholm

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Tillbaka Caster Semenya fick stor uppmärksamhet under VM i fjol då hon vann överlägset och sedan anklagades för att vara man. Nu ska hon göra comeback – men inte i DN-galan.
SPORTBLADET

LAUSANNE. Stockholmspubliken hade kunnat få se en av friidrottsvärldens mest omdiskuterade comebacker.

Men DN-galan nobbade syd­afrikanskan Caster Semenya.

Hon fick klartecken att börja tävla i tisdags efter nästan ett års utredning om hon var kvinna eller man.

– Jag ville att hon skulle springa 1 500 meter i DN-galan, men de var inte intresserade, säger hennes finländske manager Jarkko Härkönen.

Caster Semenya blev den mest omskrivna friidrottaren näst efter Usain Bolt under friidrotts-VM i Berlin förra sommaren.

Men inte av samma skäl.

Efter att den unga sydafrikanskan – då bara 18 år – överlägset sprungit hem VM-guldet på 800 meter ifrågasatte både medtävlare och Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) om hon verkligen var kvinna.

99,9 procent hade gett upp

Det startade en plågsamt lång utredning som var slut först på tisdagen.

Då fick Caster Semenya klartecken att tävla igen.

Som kvinna.

Och hon kommer att göra en blixtsnabb comeback.

– Ja, hon kommer att göra två tävlingar de närmaste veckorna för att kvala in till de afrikanska mästerskapen i Nairobi. Junior-VM är inte aktuellt. Hon är stark och hon har tränat bra. Det kan jag garantera efter att ha varit på plats i Sydafrika i elva veckor, säger Härkönen.

– Hon är oerhört stark psykiskt och jag tror 99,9 procent hade gett upp om de hamnat i en liknande ­situation.

Men svenska DN-galan tackar nej till sydafrikanskan.

– Ja, vi har ju inte 800 meter på programmet utan 1 500 meter. Och där är hon inte kvalificerad. Det är väl så enkelt som så, säger tävlingsdirektören Rajne Söderberg.

Caster Semenya har bara sprungit fyra 1 500-meterslopp i sitt liv, men sänkte personbästat med över 20 sekunder från första tävlingen i februari 2009 till den senaste i augusti då hon sprang på 4.08,01.

Men det går inte att jämföra med hennes 1.55,45 på 800 meter i VM- finalen i Berlin, som var 2009 års överlägset bästa tid i världen.

’En mindre tävling’

På 1 500 meter var hon bara 62:a på 2009 års världsbästalista, även om tiden på 800 meter skvallrar om att hon kan springa betydligt snabbare även på 1 500.

– Men just nu har vi inga tankar på att låta henne tävla. Det finns fortfarande en del tveksamheter. Hon har inte tävlat på några galor tidigare och till VM i Fjol dök hon bara upp från ingenstans och det är inget beteende vi gillar, säger Rajne som är ordförande i de europeiska galaarrangörernas sammanslutning Euromeetings.

– Men det är en svår fråga. Jättesvår.

Enligt Jukka Härkönen har Semenya klart med två starter i Europa innan afrikanska mästerskapen.

– Ja, det blir en mindre tävling och sedan hoppas jag på en debut i Diamond League.

Det är Moncaos Diamond League-tävling den 22 juli som är aktuell.

Monaco som också är IAAF:s hemmaplan.

En händelse som ser ut som en tanke.

FAKTA

ANKLAGADES FÖR ATT VARA MAN – I TISDAGS BLEV SEMENYA TÄVLINGSKLAR

31 juli 2009: Caster Semenya vinner afrikanska juniormästerskapen på tiden 1.56,72 – då världens bästa tid på 800 meter och bara två veckor före VM-starten i Berlin. Det är första gången hon springer under två minuter och den extrema resultatförbättringen gör att varningsklockorna ringer hos IAAF.

16–19 augusti: Redan under försök och semifinal i friidrotts-VM i Berlin ifrågasätts Semenyas kvinnlighet. Sydafrikanskan leker sedan hem 800-metersfinalen och vinner på 1.55,45. Ännu ett nytt världsårsbästa. Samtidigt blir det offentligt att IAAF startat ett könstest av Semenya.

21–23 augusti: Semenya undersöks av experter i Berlin samtidigt som sydafrikanska ledare och politiker rasar mot behandlingen av henne.

24 augusti: Den 18-åriga Semenya hyllas av tusentals fans när hon landar i hemstaden Pretoria. Samtidigt uppger brittiska tidningen The Telegraph att Semenya haft tre gånger så höga testosteronvärden mot vad som är normalt för en kvinna.

8 september: IAAF meddelar att Semenya får behålla sitt VM-guld oavsett hur könstestet faller ut.

6 juli 2010: Iaaf:s utredning av Caster Semenya är färdig. Hon är fri att tävla igen som kvinna.