Thörnblad och Tornéus imponerade

Foto: AFP
SPORTBLADET

Det gick bra för de svenska hopparna i Gatesheads Diamond league-tävling.

Linus Thörnblad vann höjdhoppet.

Och Michel Tornéus slog Olympiamästaren i längd.

Lausanne i torsdags var kval, Gateshead på lördagen var final. Så EM-laddade Thörnblad och tog därmed ett mentalt guld.

Thörnblad behövde tre hopp på 2,23, tog 2,26 direkt och var sedan ensam om att klara 2,29 som han tog i andra.

– Jag började lite segt men kom sedan igång. Men det var nervöst med ett hopp kvar på 2,26. När jag tog det så var det bara släppa och köra. Som att börja om igen, sade Thörnblad till SVT.

När segern var klar hoppade han på 2,32 där han hade ett bra försök.

Alla ryssar avstod att hoppa i Gateshead. Tvåa blev finländaren Osku Torro och trea Jesse Williams, USA, båda på 2,26. Tack vare sin andra Diamond league-seger leder Thörnblad klart jakten på en diamant där med sina nio poäng, Williams är tvåa på fem.

Det är bara två år sedan Irving Saladino blev OS-mästare i Peking. Året innan i Osaka tog panamanen VM-guld. Men i Gateshead fick han se sig besegrad av Michel Tornéus som hoppade 8,01 i vindstilla samtidigt som Saladino hade 7,96 som bäst och slutade trea. Fyra på 7,95 blev finländaren Tommi Evilä, VM-bronsmedaljör för några år sedan, så tvåan Tornéus tog flera fina skalper. Upp till segrande australiern Fabrice Lapierre, VM-fyra förra året, skilde det 19 centimeter.

Tornéus tog två Diamond league-poäng och ligger fyra i den serien

På 100 meter möttes Tyson Gay och Asafa Powell för första gången sedan VM-finalen i Berlin då de tog silver och brons. Powell hade länge ledningen men amerikanen avslutade starkt och vann på 9,94, före Powells 9,96.

I samband med tävlingen meddelade Allen Johnson, fyrfaldig världsmästare på korta häcken, att han lägger av. Den 39-årige amerikanen tog även OS-guld 1996.

TT