Semenya vann i comebacken

Pressad av motståndet: ”Det är en nystart”

Foto: Reuters
SPORTBLADET

Seger direkt i comebacken.

Men den omdiskuterade Caster Semenya, 19, imponerade inte.

Efter att ha varit borta från tävlingsbanorna i elva månader var det i går dags för en omtalad comeback. I augusti i fjol tog hon VM-guld i Berlin på den fantastiska tiden 1.55.45 – och genast kom det tvivel på den då 18-årige Caster Semenyas kön. I början av månaden fick hon beskedet att hon fick tävla igen, och i går var det dags för comeback i Finland.

”Det är en nystart”

Och det blev seger direkt för sydafrikanskan. Men tiden var inte imponerande. 2. 04.22 är nästan tio sekunder långsammare än guldtiden från i fjol.

Men Semenya själv var nöjd med insatsen.

– Att komma hit och springa 2.04 är inte lätt, speciellt efter det som har hänt, säger Semenya som var nervös inför starten.

– Det var länge sedan jag tävlade. Det är en nystart.

Och den omdiskuterade sydafrikanskan drog till sig stor uppmärksamhet. Den lilla tävlingen i Villmanstrand utökade publiksiffran från fjolåret med 1000 personer, och Semenya säger till AP att hon tyckte om att springa inför en stöttande publik och att hon tror att hon kommer att få samma reaktion var hon än tävlar framöver.

”Jag är fortfarande ung”

Semenya siktar nu på att vara i toppform till Samväldesspelen i oktober. Men innan hon lämnar Finland ska hon hinna med en tävling till, och hennes tränare Jukka Harkonen tror att hon då ska kunna springa två, tre sekunder snabbare.

Semenya själv tror inte att guldtiden från i fjol var toppen av hennes karriär.

– Jag är fortfarande ung och musklerna utvecklas så jag tror att jag kan springa snabbare än jag gjorde i Berlin.

FAKTA

Bakgrund: Därför blev hon avstängd

Under friidrotts-VM i Berlin i augusti förra året slog den då 18-åriga Caster Semenya världen med häpnad och tog guld på 800 meter på tiden 1,55,45.

Direkt efteråt startade diskussionen om huruvida Semenya verkligen var en kvinna och om det var rätt att låta henne tävla mot kvinnor. Tillsammans med det internationella friidrottsförbundet, IAAF, startade myndigheterna i Sydafrika en lång utredning och Semenya blev avstängd från allt tävlande i väntan på besked.

6 juli 2010 kom beskedet att Caster Semenya får tävla igen – som kvinna.

Fakta: Linda Hammarström

ARTIKELN HANDLAR OM