Slår tillbaka mot angreppen på Klüft

Förre förbundskaptenen
i
attack på löparhemsida: ”Det är avundsjuka”

Foto: micke SOLEBRIS
Carolina Klüft fick utstå hånfulla kommentarer på en löparhemsida. Då svarade förre förbundskaptenen Ulf Karlsson med ett inlägg där han försvarade sin före detta landslagsman.
SPORTBLADET

BARCELONA. Påhoppen på Carolina Klüft blev för mycket för tidigare förbundskaptenen Ulf Karlsson.

Han skrev ett tungt försvarstal inför EM i Barcelona.

Och nuvarande förbundskaptenen Stefan Olsson står fast vid sin EM-uttagning.

– Jag bryr mig inte om vad andra tycker, säger han.

Foto: pontus höök
Carolina Klüft.

I går gick det nya vilda rykten om att Carro skadat sig vid Laxaspelen i Halmstad i helgen, där hon bröt tävlingen efter två hopp.

– Men det är ingen information som jag har och då har jag ändå pratat med henne och sett henne träna under tisdagen, meddelar Stefan Olsson från träningslägret på den spanska solkusten.

Carolina Klüft är ett tacksamt byte för många – även inom friidrottens innersta kärna.

Hemsidan ”sport­viminns.se” har länge varit ett forum för svenska löpare, där teknikgrenarna aldrig stått högt i kurs. En hemsida startad av löpare från friidrottssgymnasiet i Halmstad och där åsikterna fått flöda fritt.

”Klanen Küft”

Stefan Holm går under smeknamnet ”McHolm”, efter sitt sponsoravtal med McDonalds pch Carolina Klüfts samarbete med pappa Johnny och tränaren Agne Bergvall har ofta beskrivits som ”Klanen Klüft” – folk som gör vad de vill i svensk friidrott fritt översatt.

Debatten har blivit extra infekterad sedan Carro fick ett wild card till EM, trots att hon var 21 centimeter från officiella EM- kvalgränsen i Karlstad i torsdags.

”Gemensamt beslut”

Men förbundskapten Stefan Olsson ångrar ingenting.

– Nej, det handlade hela tiden om vad som kändes rätt eller fel för Carro och om hon kände själv att ha hon ville åka till EM så tänkte inte jag stoppa henne.

– Jag tror i stället att det är skönt för henne att inte känna för höga förväntningar inför ett mästerskap. Jag ser EM som en utveckling i hennes längdhoppskarriär som inte kommer att vara slut efter EM. Men hade hon själv visat ett uns av tveksamhet, hade jag aldrig övertygat henne om att åka.

Så du känner inte att du gett henne en gräddfil?

– Absolut inte. Hon fick ett av de fem, sex wild cards jag delade ut och min förhoppning är att hon svarar med årets bästa prestation.

Men vad svarar du dem som protesterar mot att diskuskastaren Leif Arrhenius inte får åka – trots att han klarat EM-kvalgränsen?

– Att det var något vi var överens om. Han kände själv att han inte var redo för EM och jag valde att inte övertala honom om motsatsen. Det var ett gemensamt beslut.

EM-svenskarna har precis inlett sitt träningsläger i Parafrugell tio mil norr om Barcelona.

EM startar den 27 juli och pågår till 1 augusti.

FAKTA

Karlssons inlägg på hemsidan

”Hej alla f.d medelmåttslöpare.

Följer er gästbok med mycket blandad behållning och blir alltid lika irriterad och ledsen, faktiskt varje gång det ironiseras över Carolina Klüft. Det talas om ”klan” och Carro framställs som skulle hon vara en diva eller egoist av största formatet.//

//Ni ägnar spaltkilometer över att beskriva era egna känslor, upplevelser och träningspass och i nästan samtliga fall handlar det om vad som kommer att presteras på er årliga veterantävling! Ni är samtliga mediokra föredettingar och har troligen glädje av det ni håller på med.//

//Det finns bara ett enda namn på hela detta kollektiva klüfthat och det benäms AVUNDSJUKA! Jag har träffat ohyggligt många människor i mitt, hitills 63 åriga liv. Både världsstjärnor inom idrotten och andra betydelsefulla personligheter. Jag har en fantastisk familj och underbara vänner och jag kan säga att Carro är, för mig en av de allra finaste människor jag lärt känna. Hon är dessutom skaplig i friidrott vilket i detta sammanhang är irrelevant. //

// Lite självransakan kanske vore på sin plats när man fullständigt skriver ner andra människor..”

Hälsar

Ulf Karlsson

Löparnas påhopp på Klüft

”Har man räddat ett land från de vitas förtryck eller vunnit OS-guld i sjukamp, då är man duktig och har rätt att vara så snäll så snäll.

Man kan klappa barn handikappade, fattiga och medelmåttor på huvudet – kanske inte varje dag, men gärna när media ser på. För man är ju så snäll så snäll. //

// Jag tycker personligen att fru Klan, McHolm och Linus Bruch är starka personligheter och (oftast) bra föredömmen. Och det var ju en väldans tur att jag tycker så, för är man bara en f d medioker medeldistanslöpare har man inte rätt att tycka, skoja eller ironisera. Inte ens på sitt eget forum.”

// Pundarn

”Fru Klan är då ungefär i samma klass som Erika Johansson var som 14–15 åring.”