– Det är tufft

Klüft om hatinläggen på internet: ”Jag har inte fått rätt respekt”

SPORTBLADET

PALAFRUGELL. Carolina Klüft bryr sig inte om kritiken och påhoppen efter hennes EM-uttagning.

De som bland annat fick förre förbundskaptenen Ulf Karlsson att offentligt gå ut och försvara Carro på en av friidrott-Sveriges hemsidor.

– Men jag vill inte ens veta vad de skriver om mig. Men Ulf känner mig och jag är glad att han ställer upp, säger hon.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
KRITISERAD Carolina Klüft får utstå många glåpord på internet.

Carro var medveten om att det skulle blåsa motvind när hon bestämde sig för att åka till EM på ett wild card och utan att han klarat EM- kvalgränsen på 6,55.

– Ja, självklart var jag det. Men samtidigt vet jag faktiskt inte vad landslaget eller svensk friidrott har att förlora på att jag är här. Jag tror jag kan bidra med en hel del till det här laget med min erfarenhet och jag är absolut inte negativ till min läggning. Det är jättegulligt att så många engagerar sig och tror att de vet bättre än jag själv vet. Men tyvärr måste jag nog säga till alla dem att jag själv vet bättre, säger hon.

”EM viktigt för mig”

Det fanns inte minsta tveksamhet hos Carro att ta chansen när hon fick den.

Även om hon är mil från en medalj i längdhopp på EM och vet att hon en gång var världens bästa friidrottare i sjukamp.

– En del tycker det är skit att jag tragglar på efter en tung säsong, men för mig är EM viktigt för att bli en bra längdhoppare längre fram. Jag vet att jag inte kan slåss om några medaljer här i EM, men jag tror att jag kan ta mig till en final.

– Den här säsongen har varit klart frustrerande och jag bröt en stark norm i Sverige då jag valde att hoppa av en gren där jag var bäst till en där jag var mindre bra. Det får jag fortfarande lida för. Men samtidigt är det intressant att se hur omgivningen reagerar på någon som bryter mot det traditionella.

– Det är tufft, men samtidigt intressant. Men att jag blir ifrågasatt är inget jag bryr mig om, även om jag kan känna att jag inte fått rätt respekt för det personliga besultet. Men för mig fanns inga andra alternativ.

Vill hitta självförtroendet

Carro står stark i motvinden på spanska Costa Blanca, där solen skiner stark dessa julidagar och havet utanför ger välbehövlig svalka. Hon är mentalt stark, även om hon jobbar hårt även med den biten.

– Jag tar lite hjälp av olika bollplank, men samtidigt tycker jag det är ett område som jag själv vill utforska och lära mig av, säger hon.

Men samtidigt erkänner hon att det viktiga självförtroendet är kört i botten just nu.

– Självförtroende är färskvara. När jag höll på med sjukamp kom allt naturligt och det bara körde på. Från 2002 till 2007 vann jag femton raka sjukamper. Den kontinuiteten gav ett enormt självförtroende och i grunden låg att jag kunnat träna oavbrutet hela tiden. Nu har jag inget bygga det självförtroende på även om jag vunnit junior-EM i längd och hoppat 6,97. Då spelar det ingen roll hur mycket jag vunnit tidigare.

– Nu vill jag hitta tillbaka till det självförtroendet. Det här är ett första steg mot säsongerna 2011 och 2012.

ARTIKELN HANDLAR OM