Friidrottarna döms ut av landslagsläkaren

”Det finns ingen
tid för återhämtning”

Foto: bildbyrån
Christian Olsson är den senaste av de svenska stjärnorna som missar EM.
SPORTBLADET

PALAFRUGELL. Christian Olsson tvingas tacka nej till EM och blir en i raden i den svenska stjärnparad som går skadade just nu.

Och landslagsläkaren Thomas Eriksson är starkt kritisk till hur en del aktiva både tränar och tävlar.

– Ja, jag tycker många både tränar och tävlar för mycket. Det blir ingen tid till återhämtning. Här har både tränare och managers ett stort ansvar, säger han.

Foto: bildbyrån
Landslagsläkaren Thomas Eriksson.

Skadedebatten är fortfarande glödhet i svensk friidrott, där medaljhopp efter medaljhopp tvingats tacka nej till EM. Och Thomas Eriksson tror att en stor del av förklaringen är att svenskarna tränar för hårt.

– Ja, svenskarna tränar ruskigt hårt jämfört med exempelvis amerikanarna. Många är både övertränade och övertävlade. Jag tycker att både tränare och managers borde se lite mer långsiktigt så att de aktiva får en paus emellanåt.

Inte allt för nedslagen

Ett exempel han nämner är Susanna Kallurs vinter-säsong 2008, då hon gjorde nio lopp (inklusive kval) på 21 dagar.

Det gav henne ett världsrekord på 60 häck, men slutade med att hon skadade baksidan av låret i semifinalen i inomhus-VM i Valencia. Senare visade det sig också att hon hade en stressfraktur i höger skenben.

Ändå är han inte alltför nedslagen just nu.

– Nej, det ser ändå ljusare ut än i fjol. Många är på väg tillbaka och Sannas stressfraktur är på väg att läka.

Men samtidigt som förbundsläkaren är kritisk söker sig de största stjärnorna bort från den behandling Svenska Friidrottsförbundets medicinska team erbjuder.

Vänder förbundet ryggen

De har vänt förbundet ryggen. Både Christian Olsson, Susanna Kallur och nu senast Emma Green har i stället valt att anlita den tyska mirakelläkaren Hans-Wilhelm Müller-Wolfarths världsberömda klinik i München, där världsstjärnor som Usain Bolt, Tyson Gay och Roger Federer fått behandling.

– En skada läker inte fortare för det, säger Thomas Eriksson. Men säger man att en skada tar sex månader att läka är det lätt att vända sig till en annan läkare som säger två månader eller en tredje som säger sex veckor.

Müller-Wolfarths homeopatiska behandlingar är också ett hett diskussionsämne. Det innebär sprutor som injiceras i mjukdelarna.

– Det kan vara allt möjligt – som guld, säger Thomas Eriksson.

– Jag tror det mer har en placebo-effekt. Samtidigt ska man inte underskatta det mentala. Du får bra behandling av ett proffsigt team där i München och det har naturligtvis en stor mental effekt.

Men Eriksson får mothugg av Sveriges ledande manager Daniel Wessfeldt, som ordnat de flesta kontakterna med kliniken i München.

– Ja, kritiken handlar bara om avundsjuka i så fall, säger han.

– Det är en enormt entusiastisk läkare och alla som varit hos honom har fått ett lyft. Det har varit alltför mycket fokus på att han ger homeopatiska sprutor med olika naturläkemedel i mjukdelarna. Det är ingen tillfällighet att stjärnor som Roger Federer, Usain Bolt och Tyson Gay varit där.

FAKTA

Skadade stjärnor

Susanna Kallur, 100 m häck, infektion i benet.

Magnus Arvidsson, spjut, armbågsskada.

Alhaji Jeng, stavhopp, överansträngning i låret.

Jenny Kallur, korta stafetten, muskelbristning i låret.