Thörnblad: Läge för medalj

Stämplad som förlorare – nu ska höjdhopparen kliva fram

SPORTBLADET

BARCELONA. Han är Sveriges kanske största medaljhopp i EM i Barcelona.

Men höjdhopparen Linus Thörnblad är stämplad som en för­lorare.

– Det är som det är, Jag blev dömd ganska tidigt och har lärt mig att leva med att vara den vissa anser aldrig lyckas när det gäller. Men jag hade tagit två medaljer inomhus, en fjärdeplats på EM i Göteborg och hoppat 2,38 när jag var 21 år. Det är ändå rätt hyfsat, säger han.

Linus vet att resultaten i vissa mästerskap inte varit så lysande.

Men han vet också varför.

Som när han vann höjdkvalet i VM Osaka 2007 och sedan föll ihop som en pannkaka och blev sist i finalen.

– Då var jag så jäkla dödsdömd efteråt, men jag hade haft en skadefylld säsong och visste att jag var tvungen att maxa i kvalet för att ta mig till final. Och sedan hade jag ingenting kvar.

Men efter kritiken för femteplatsen i VM i Berlin förra året hade Linus fått nog.

Fick officiell varning

När han sågades av en tidningskrönikör efter femteplatsen och titeln bäste VM-svensk i Berlin slog han tillbaka.

På Finnkampen sprang han ut på innerplan på Ullevi i Göteborg med en stor banderoll där han gav den aktuella krönikören sitt eget bottenbetyg.

Det slutade med att han fick en officiell varning från Svenska Friidrottsförbundet.

Men du hoppade ”bara” 2,23 i Berlin och hade en jättechans att ta din första VM-medalj utomhus. Varför så förbannad?

– Därför att jag hade varit skadad hela säsongen. Jag hoppade med en halv höft. Jag hade fått brosk där höftkulan fäster och varje gång jag hoppade kändes det som om någon sköt mig i höften. Det gjorde fruktansvärt ont.

– Sedan blev det en fyratimmarstävling med regn­avbrott och jag förstod att jag inte skulle orka när tävlingen startade om. Då vill man inte läsa efteråt att man borde sluta för att man är så jäkla dålig.

Men du har gjort många bra mästerskapskval, men fallit i finalen?

– Ja, men grejen är att det är tufft att kvala i höjd i mästerskapen. Du kan inte softa dig genom försöken som en hundrameterslöpare. Du måste ge allt eftersom det är så jäkla tajt. Det finns alltid en risk att du tömmer dig redan i kvalet, men det är något jag jobbat med. Jag är faktiskt bara 25 år. Det här tar tid.

Kryckor i två månader

Linus Thörnblad låg på operationsbordet i höstas efter en omfattande höft­operation.

– Det var inte meningen att jag skulle börja tävla eller kunna träna ordentligt förrän nu i höst. Det skulle ta ett år att läka allt efter operationen. Så den här säsongen har blivit som en stor bonus.

Det blev två månader på kryckor i höstas, men Linus hittade något positivt med det också.

Ett vanligt liv.

– Ja, det var jäkligt skönt även om jag gick på kryckor. Att kunna ta en kall öl med kompisarna utan att få dåligt samvete. Det var nyttigt att få de där månaderna, även om det är lika skönt att kunna satsa allt på höjdhoppet just nu.

Vad tror du om dina chanser i EM?

– För oss höjdhoppare är EM och VM samma sak. Det är samma konkurrens. I VM i Berlin hade jag fyra européer före mig.

Vad har du för mål i EM?

– Att hoppa högre än jag gjort tidigare under säsongen. Visst är det läge för medalj, men jag vill inte tagga upp för tidigt den här gången.

Sedan för vi se hur långt det räcker. Det är ju så i höjdhopp – det spelar egentligen ingen roll hur högt du hoppar så länge du vinner, säger Thörnblad.