Zalar: Hon måste bli snabbare

”Kan hoppa fem meter någon gång i framtiden”

SPORTBLADET

Gamle stavhjälten Miro Zalar är lika imponerad av Angelica Bengtsson som alla andra.

– Om hon bara blir snabbare kan hon hoppa fem meter någon gång i framtiden. Hon har allt annat som krävs, säger Miro.

Foto: SCANPIX

Stavhopp är en hel vetenskap.

Friidrottens tekniskt mest komplexa gren.

Angelica Bengtsson från Väckelsång i Småland och nyss fyllda 17 år är just nu världen bästa tjej i åldersklassen upp till 19 år.

Men hur bra kan hon bli i framtiden?

– Ja, jag håller inte med alla som ser henne som en blivande femmetershoppare redan nu. Det är en lång väg kvar, även om hon har allt som krävs för att lyckas.

Vinnarskalle och orädd

Miro pekar framför allt på två saker:

– Och det är faktiskt två saker som inte har med stavhopp att göra. Men hon är duktig på att vara bra när det gäller. Hon älskar att tävla. Dessutom vågar hon hoppa stav. På träningar och tävlingar. Hon är djävulskt modig och har en enorm drivkraft att bli bättre. Stavhopp handlar ju om att fullfölja hoppen och inte avbryta och springa igenom. Det är en kvalitet som många saknar. Hon har ingen som helst rädsla i en gren där det finns en stor risk att du landar utanför mattan eller till och med i ställningen om du gör ett litet fel. Det skrämmer många och jag har sett många talanger försvinna på grund av det.

Samtidigt har Angelica Bengtsson svagheter.

– Ja, hon är inte snabb och det är farten i ansatsen som omvandlas till energi när du sätter i staven. Och är du snabb kan du hålla längre upp på staven och det är en förutsättning för att hoppa riktigt högt som senior. Jag skulle gissa att Isinbajeva håller staven 40 centimeter högre än Angelica.

Vad ska hon göra för att bli snabbare tycker du?

– Om jag vore Angelica skulle jag åka till sprinttränaren Håkan Andersson i Sundsvall och träna snabbhet och teknik.

– I den här grenen handlar det ju om att vara snabb med en stav i händerna, så det är mycket teknik. Vad du springer på 100 meter slätt är ointressant. Det avgörande är hur snabb du är de sista fem meterna in mot ribban.

Relativt kort

En annan sak som talar mot Angelica är att hon är relativt kort.

– Men det behöver inte vara en nackdel om du kompenserar med snabbhet. Fransmannen Renaud Lavellenie är bara 1,76 men ruskigt snabb. Det har gjort honom till en sexmetershoppare. Men hade han varit en decimeter längre och lika snabb hade han kunnat hoppa 6,20.

I Angelicas fall finns mycket att förbättra, alltså?

– Ja, och det kan man ju se både som en fördel och en nackdel. Fördelen är att hon har allt som krävs och det mesta av det hon saknar går att träna sig till.

Vad tror du om Angelicas framtid, då?

– Blir hon snabbare kan hon hoppa fem meter i framtiden. Och ingen önskar det mer än jag. Men än så länge är hon inte där.

FAKTA

MIRO ZALARS ANALYS AV ANGELICA BENGTSSONS STYRKOR OCH SVAGHETER:

SNABBHETEN KAN FÖRBÄTTRAS

”Här finns väl enda svagheten. Angelica är inte snabb och och måste bli snabbare i ansatslöpningen om hon ska hopppa fem meter i framtiden. Men den goda nyheten är att det går att träna upp om hon gör det ganska snart. Det är en förutsättning för att hon ska kunna hoppa ännu högre. Speciellt som hon är ganska kort. Det måste hon kompensera med fart. Just nu tror jag inte hon kan hoppa högre än 4,50–4,60.

Men med rätt snabbhet har hon alla förutsättningar att bli en femmetershoppare”.

LYSANDE TEKNIK

”Tekniskt är hon överlägsen i Sverige just nu. Här tror jag hon har en fördel från gymnastiken. Hon hoppar tekniskt väldigt bra.”

VINNARSKALLEN

”Hon har ett enormt starkt psyke och har visat att hon är bäst när det gäller. Dessutom är hon tuff och har modet att sätta i staven varje gång. Det är inte alla stavhoppare som har det. Hon är otroligt målmedveten och här finns väl hennes största styrka just nu.”

SMÅ MARGINALER

”På grund av den låga farten hoppar hon väldigt rakt upp och då blir det små marginaler på vägen ner över ribban. För att ta Isinbajeva som exempel har hon en mycket flackare bana över ribban och större marginaler”.

ARTIKELN HANDLAR OM