Här är de största stjärnorna i EM

SPORTBLADET

Den största stjärnan får inte vara med.

Men EM bjudet ändå på en rad OS-mästare och världsrekordhållare.

Dessutom gör ju Merlene Ottey, 50, ännu ett mästerskap.

Det har handlat mycket om Usain Bolt de senaste friidrottssäsongerna. Jamaicanen har sprintat sig till så mycket uppmärksamhet, att ett mästerskap utan honom nästan känns konstigt.

Men, även på Europanivå finns det gott om stora namn. Här är några stjärnor att hålla ögonen på under EM i Barcelona:

Andreas Thorkildsen, spjut.

Den 28-årige norrmannen är regerande EM-, VM- och OS-mästare. Mycket mer behöver egentligen inte sägas – Thorkildsen är den kanske störste förhandsfavoriten i EM. Med 90,37 är han den ende som hittills i år kastat över 90 meter. Främsta utmanare: Petr Frydrych, Tjeckien (88,23).

Blanka Vlasic, höjdhopp.

Det har varit en jobbig sommar för Blanka Vlasic, som "bara" hoppat 2,03 hittills. Men den 1,93 meter långa kroatiskan, som har två raka VM-guld, är ändå skyhög favorit till guldet. Det vore i så fall hennes första EM-medalj i karriären. Främsta utmanare: Ariane Friedrich, Tyskland (2,02).

Christophe Lemaitre, 100 och 200 meter.

Bara 20 år gammal bröt han i juni drömgränsen när han sprang 100 meter på 9,98. Med det är fransmannen bäst i Europa i år, om än bara med en hundradel. Dubbel fransk rekordhållare, efter att ha sprungit 200 på 20,16 nyligen. Främsta utmanare: Dwain Chambers, Storbritannien (9,99) och Jaysuma Saidy Ndure, Norge (10,09 och 20,31).

Merlene Ottey, stafett 4x100 meter.

Den Jamaicafödda sprintstjärnan fyllde 50 i maj och har självklart sina bästa sprintår bakom sig. Men Ottey, som sedan många år representerar Slovenien, är en storstjärna trots att glansen falnat något. Hon har i år sprungit på 11,67 – mindre än sekunden över hennes personliga rekord (10,76).

Ivan Uchov, höjdhopp.

Bäst i år i den ryska favorittrojkan i herrarnas höjdhopp. Uchov hoppade 2,34 i Monaco i torsdags och är uppenbart i storform. Han lär dock få hård konkurrens av bland andra Linus Thörnblad (2,30). Främsta utmanare: landsmännen Ivan Sjustov och Andrej Silnov, som båda tagit 2,33 i sommar.

Anita Wlodarczyk, slägga.

Den 24-åriga polskan förbättrade i juni sitt eget världsrekord till mäktiga 78,30 meter och är dessutom regerande världsmästare. Däremot har hon bekymmer med en ryggskada, som riskerar att hämma henne i Barcelona. Främsta utmanare: Tatjana Lysenko, Ryssland (76,03).

Barbora Spotakova, spjut.

Tjeckiskan har världsrekordet på 72,28 och har tagit både OS-guld och VM-guld tidigare. Hon är med sitt säsongsbästa på 68,66 dock bara tvåa i Europa i år och lär få kämpa för guldet. Främsta utmanare: Maria Abamukova, Ryssland (68,89).

Renaud Lavillenie, stavhopp.

Fransmannen har varit den stora dominanten i världen i år och har hoppat 5,94 i sommar. Främsta utmanare: Fyra hoppare har tagit 5,80, men Lavillenie är stor favorit.

Teddy Tamgho, tresteg.

Den franske 21-årige supertalangen hoppade 17,98 i juni och ser ut att bli nästa stora namn inom tresteget. Har haft skadebekymmer i sommar men är nu tillbaka. Främsta utmanare: Phillips Idowu, Storbritannien (17,48).

TT