Thörnblad klar för EM-final

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
SPORTBLADET

BARCELONA. Linus Thörnblad, 25, var sammanbiten efter höjdkvalet.

Det här var bara något som var tvunget att göras för att nå finalen.

– Nu är det jobbiga gjort, nu är det bara att gå in och köra på torsdag och ha lite kul i stället, säger han.

Thörnblad gick in på 2.15 och var felfri fram till 2.26 där han svarade för två rivningar med darr på ribban.

– Det som hände var att jag klarade i sista och gick till final. Nej, men det var tufft där ute i dag. Vi som hoppade från högersidan hade en grym snedmotvind och det är det sämsta man kan ha. Det var många duktiga hoppare som höll på att försvinna redan på 2.19 och 2.23, säger Thörnblad i den mixade zonen.

– För egen del klarade jag mig precis. Sedan tog det drygt 45 minuter innan 2.26-hoppet och då tappar man lite. Det blev bättre och bättre och sedan fick jag på en riktig pärla i sista försöket.

Alla VM-medaljörer saknas

Från senaste VM saknas alla tre medaljörerna. Jaroslav Rybakov har tackat nej till EM, tvåan Kyriacos Ioannou är benskadad och trean Raul Spank tog sig inte vidare från de tyska uttagningarna.

Polacken Sylwester Bednarek – som slutade fyra på VM – tog sig nu vidare till finalen som tolfte och sista man. En favoriterna, ryssen Ivan Ukhov, var den ende som var felfri i kvalet.

– Det var svårhoppat i dag. De som hoppade från vänster sida hade en gulddag i dag, med vinden i ryggen medan vi hade vinden i bröstet. Det kommer att flyta på bättre i finalen, man behöver inte vänta på den andra gruppen. Nu är det jobbiga gjort, nu är det bara att gå in och köra på torsdag och ha lite kul i stället, säger Thörnblad.

Du är lite hes, hur känns kroppen?

– Det är helt okej, även om jag är lite sliten. Men nu är det två nätter kvar, det är bara att ladda om.

Finalen avgörs klockan 18.30 på torsdag.