Ukrainsk flagga kunde ha kostat Thörnblad finalplatsen

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
SPORTBLADET

Hård motvind – och två ukrainska flaggor – höll på att ställa till det för Linus Thörnblad.

Men efter ett prakthopp i sista försöket på 2,26 är han klar för EM-final.

– Det var en riktig pärla, säger han.

Det var besvärligt för höjdhopparna i tisdagskvällens kval på Olympiastadion i Barcelona. Särskilt den högra mattan, där svensken hoppade, låg fel i förhållande till vinden.

– Vi som var på högersidan hade en grym sned motvind, det är det sämsta man kan ha. Därför var det många duktiga hoppare som var på väg ut redan på 2,19 och 2,23, säger Linus Thörnblad.

Men det som på allvar höll på att förstöra kvällen var två ukrainska hoppare. Eller snarare deras blågula ansatsmärken.

– Vi fick flaggor på märkena, varav två ukrainare hade sina ganska nära mig. Så i mina två första satte jag ju på fel, berättar 25-åringen.

– Jag tittade ner och såg Sverige och Ukraina och tänkte att "fan, nu har jag missat mitt märke". Jag kom en halvmeter för långt innan jag började svänga in i kurvan och därför kom jag alldeles för nära.

Illa ute

Thörnblad var illa ute redan på 2,23, men klarade, och rev sedan två gånger på 2,26. I sista försöket kom dock en riktig fullträff och Linus Thörnblad gled enkelt över. Det hade till slut visserligen räckt även med 2,23 eftersom bara nio hoppare klarade nästa höjd, men hoppet var ändå ett välkommet styrkebesked.

– Jag visade att det finns mycket i kroppen med mitt 2,26-hopp, det var grymt.

Inte minst kommer finalplatsen som ett skönt plåster på såren, efter en skadefylld fjolårssäsong och en problemfylld vår.

Tvivlade i våras

Thörnblad hade förra säsongen stora problem med pålagringar av ben i ena höften, som gjorde att han hade väldig ont – och dessutom fick tre stressfrakturer. I höstas blev det därför operation och runt två månader på kryckor.

Några bakslag under våren gjorde att han tvivlade på att det ens skulle bli någon utomhussäsong. Nu är han i sin andra EM-final.

– Det är en helt ny dag på torsdag, men jag kom in i det på slutet och det var det viktigaste. Nu är det bara hem och ladda.

I finalen blir det dessutom bara en ukrainare att hålla reda på.

TT