Medaljhoppet tvingas avbryta tiokampen

SPORTBLADET

BARCELONA. Medaljhoppet Nicklas Wiberg, som låg åtta i tiokampen efter första dagens fem grenar, tvingas kasta in handduken.

Anledningen: Vätskebrist.

– Tyvärr vaknade han upp i morse och kräktes ett antal gånger, säger landslagsläkaren Thomas Eriksson.

Nicklas Wiberg avslutade den första dagen strålande och låg åtta med 4197 poäng. Men svensken ödslade mycket kraft i höjdhoppet där han hoppade många hopp på kort tid och fick kramp i vänster bakdel.

I morse vaknade han upp illamående.

– Han hade ont i magen och kände sig yr. Vi försökte åka ut till arenan och se om det skulle gå över, men det gick inte. Det kom bara tillbaka upp. Det var ett tecken på intorkning, att han inte fått i sig tillräckligt med vätska. Han har ätit samma mat som oss andra, så jag tror inte att det är matförgiftning, säger Thomas Eriksson.

– Det är ren otur. Tiokamp är en sån gren där man ganska lätt kan drabbas av sånt här.

Kunde man ha förhindrat detta?

– Det hade varit att hänga dropp efter första dagen. Men det är i nuläget dopning. Han visade i går inga tecken på att han hade intorkningsproblem. Det var under natten det kom.

Hur mycket pratar ni om vikten av vätskeintag?

– Vi pratar hela tiden, men ibland kan det bli för lite ändå.

Hur mår han nu?

– Han är helt okej. Visst, han är besviken att han inte kan fortsätta eftersom han känner att hade god chans på medalj. Men det som är bra med Nicklas är att han alltid tar hälsan i första hand, han tar inga risker.