Linus Thörnblad missade EM-medalj

Svensken hamnade fyra

Foto: TV4
SPORTBLADET

BARCELONA. Linus Thörnblads dröm om en EM-medalj krossades på brutalast tänkbara sätt.

Smärtan i vänster lår tog överhanden och han haltade av höjdhoppsmattan som fyra i finalen.

– Jag tog chansen. Kör man så hårt att man inte kan gå utan att stödja sig så har man väl kämpat i alla fall, säger han.

När Linus Thörnblad vaknade på torsdagen var röda mattan till ett EM-guld utrullad.

Regerande olympiske mästaren Andrej Silnov misslyckades i de ryska uttagningarna och fanns inte med här i Barcelona.

Regerande världsmästaren Jaroslav Rybakov hade tackat nej till EM med motiveringen att han ”har andra prioriteringar”.

Cyprioten Kyriakos Ioannou, VM-tvåa förra året, var skadad och inte med.

Tysken Raul Spank, som knep VM-bronset på hemmaplan i Berlin, klarade inte kvalgränsen till EM och ratades av tyska förbundet.

Inledde strålande

Men någon timme innan finalen öppnade sig himlen och bjöd på EM:s första åskregn. I VM förra året ställde regnet till det så att Thörnblad bara klarade 2.23 och slutade femma.

Trots de usla förhållandena inledde Thörnblad strålande. Han flög över 2.19, 2.23 och 2.26 i första och delade ledningen med Alexander Shustov. Men under ytan var inte läget bra.

– Smärtan kom från ingenstans. När jag landade kände jag att jag inte kunde stödja på benet. Jag fick en bristning efter 2.23, slog upp det vid 2.26 och sedan var det ett par som gled över 2.29 och då var jag tvungen att ta 2.29 för att ha chans på medalj. Då övervägde jag om det var värt att chansa eller inte. Men är det någon gång man ska chansa så är det nu. Jag fick låta bli att tänka på benet och bara köra, säger Thörnblad.

– Men jag hade så jäkla ont.

”Hade lindrat med medalj”

Trots kraftiga smärtor i vänster lår som tvingade honom att käka voltaren under finalen så klarade han 2.29 i andra försöket. Men det hjälpte föga.

Martyn Bernard klarade 2.29 i första försöket och när Alexander Shustov och Ivan Ukhov hoppade över 2.31 var Thörnblad borta från medalj. Svensken gjorde tre tappra försök på 2.31, men var chanslös.

– Det var tråkigt, jag kände att jag hade hittat det i dag. I pissregnet hoppade jag både 2.23 och 2.26 och hoppade hur bra som helst, säger han.

– Det som svider mest är att det kunde ha gått hela vägen i dag. Det var synd. Det hade lindrat smärtan lite med en medalj.

ARTIKELN HANDLAR OM