Friidrotts-EM fredag

SPORTBLADET

Fredag 30 juli, svenskkollen:

Jessica Samuelsson avslutade första tiokampsdagen på bästa sätt när hon sprang 200 m på 24.53, vilket var sjunde bästa tid. Efter fyra grenar ligger Samuelsson på elfte plats med 3585 poäng.

Jessica Ennis, Storbritannien, leder med 4080 poäng.

Tracey Andersson fick det inte att stämma i släggfinalen och slutade elva. Efter att ha träffat kastburen i första försöket nådde hon bara 65.13 i andra. Tredje försöket blev ogiltigt och eftersom bara åtta kastare får kasta vidare efter tre omgångar var det sluttävlat för Tracey.

Charlotte Schönbeck slog till med nytt personligt rekord i sitt försöksheat på 1500 meter. Men svenskan slutade åtta och 4.09,42 räckte inte till en final.

Tiden var dock en kraftig förbättring av hennes tidigare pers 4.11,62.

Tiokamparen Jessica Samuelsson avancerade från 20:e till 15:e plats efter den tredje grenen, kula. Samuelsson stötte tredje längst av alla, 14.29, vilket gav henne 813 poäng. Hon har totalt 2655 poäng.

Ledarinnan Jessica Ennis har 3022 poäng.

Philip Nossmy får inte springa final på 110 m häck. Skåningen slutade femma i sin semifinal på tiden 13.87, vilket bara var elfte bästa tid.

Michel Tornéus är klar för final i längdhopp. Svensken slog till med nytt pers med 8.12 redan i första hoppet. Kvalgränsen var åtta meter.

Linus Thörnblad skadade sig under gårdagens höjdhoppsfinal och slutade på en bitter fjärdeplats. I dag har Linus genomgått en ultraljudsundersökning och fått ytterligare ett negativt besked.

– Han har en bristning i framsidan av vänster lår och går på kryckor. Hans säsong kan i värsta fall vara över, men det vet vi inte säkert än, säger förbundets presschef Fredrik Trahn.

Jessica Samuelsson ligger på 20:e plats i sjukampen efter två grenar, 100 m häck och höjdhopp. Svenskan klarade 1.74 i andra försöket, men rev ut sig på 1.77.

Elin Backman slutade sist i sitt försöksheat på 200 m med tiden 24.13. Det var långt ifrån hennes pers som lyder 23.50.

Andreas Gustafsson slutade på tolfte plats i 50 km gång. Svensken tog sig i mål på tiden 3.58.02. Vann gjorde fransmannen Yohann Diniz på tiden 3.38.45.

Gabriel Wallin är definitivt borta från finalen i spjut. Efter att även den andra gruppen kastat slutade Wallin på 15:e plats i kvalet med ett kast på 76.12 m. Norrmannen Andreas Thorkildsen lyckades krångla sig vidare till final trots att stjärnan inte klarade kvalgränsen 81 meter. 78.82 räckte till en sjätteplats i kvalet för den regerande VM- EM- och OS-guldmedaljören.

Niklas Arrhenius var chanslös i kulkvalet vid friidrotts-EM i Barcelona. En stöt på 18,93 och två underkända var en dryg halvmeter från vad som hade krävts för att gå till final.

Å andra sidan har den 27-årige svensken en chans till, i diskuskvalet på lördagen.

Skade- och sjukdomsdrabbade Mustafa Mohamed missar EM-final på 3000 m hinder. Svensken slutade åtta i sitt heat på tiden 8.32.05 och missade finalen med 17 hundradelar. Så lite var han bakom Andrej Farnosov på tolfte och sista finalplats.

– Är jag inte bättre än så här har jag inget i en final att göra, säger Mohamed.

Mohamed var uppe och drog i täten i flera omgångar, men låg sjua när sista varvet startade och föll tillbaka i fältet.

Nadja Casadei tvingades bryta EM-sjukampen redan efter en gren. Svenskan haltade i mål på tiden 14.43 och verkade efter loppet arg på löparen bredvid sig.

– Hon slog i mig hela tiden. Men det var inte därför jag skadade mig. Jag kom efter i starten och försökte ta igen. I stället för att komma med benet under mig över häcken fick jag det – knäck – så, säger hon och visar hur benet vred sig.

– Jag fick en kompression i knät. Jag har haft en bristning tidigare och nu slogs den upp. När jag kom i mål kände jag, shit, jag kan inte gå på benet.

Jessica Samuelsson sprang på 14.28 och ligger på 19:e plats efter första grenen.

Emma Green är klar för final i höjdhopp. Green, som haft skadebekymmer, gick in ovanligt högt på 1.87 och klarade. Hon stod sedan över 1.90 och klarade kvalgränsen 1.92 i andra försöket.

Ebba Jungmark rev ut sig på 1.92 och missar finalen.

Första kvalgruppen i spjut är klar. Gabriel Wallin slutade nia med 76.12 och är borta från final. Norrmannen Andreas Thorkildsen klarade 78.02 i tredje. Vi får se om det räcker för att ta sig till final då kvalgränsen är 81 meter eller tolv bästa.

Andra kvalgruppen kastar 12.00.

Emma Green och Ebba Jungmark ska försöka nå final i höjdhopp. Kvalet börjar 10.05. Green hoppar som nummer åtta i grupp B och Jungmark som elva i grupp A. Kvalgränsen är 1.92 eller de tolv bästa.