Här stjäl de vår guldfest

Klüft fick se på från läktaren – Kallur från soffan

SPORTBLADET

BARCELONA. För fyra år sedan hade det här varit en svensk festkväll i EM. Både 100 häck och sjukamp på programmet – då lika med två säkra guld.

Nu fick Carolina Klüft se brittiskan Jessica Ennis krossa hennes mästerskapsrekord med 83 poäng. Och Sanna satt framför tv: n och såg okända turkiskan Nevin Yavit skrällvinna korta häcken på 12.63.

Den som led mest var nog Sanna.

Carolina Klüft har gjort sin sista sjukamp.

– Jag skulle inte kunna tävla i sjukamp ens om jag ville, säger hon.

– Det går inte att hoppa höjd idag. Det skulle bli för hög belastning på det ben jag opererat och haft problem med. Jag känner mig bara glad över att ha en enda gren att fokusera på och att slutet i sjukamp kom där det kom.

Ennis tog rekordet

Istället gläds hon med de andra tjejerna. Och under första dagens sjukampsgrenar satt Carro och hjälpte till som expertkommentator hos brittiska BBC.

I går satt hon på läktaren och såg Jessica Ennis göra

6 823 poäng och slå Carros mästerskapsrekord på 6 740 poäng från Göteborg. Till Carros försvar ska sägas att hon hade besvär med en baksida i Göteborg och att förhållande var bättre här i Barcelona. Det var inget bra rekord med Carro-mått mätt och året efter bevisade hon det med europarekordet på 7 032 poäng vid VM i Osaka.

Sedan var hennes sjukampskarriär över.

– Och alla skador jag haft de senaste åren är sviter av min sjukampstid. Jag får betala för den belastning jag utsatte kroppen då. Därför gick det inte att fortsätta. Nu måste jag läka ihop min kropp och har just börjat den resan. Jag är halvvägs kanske.

Susanna Kallur hade också fått det tufft i 100 häck-finalen, även om hon inte råkat ut för den infektion i den opererade stressfrakturen som stoppade henne från EM.

Turkisk skräll istället

Hon var på väg tillbaka efter nästa två års skadeuppehåll och skrällde med 12.78 i New York i juni.

Nu skrällde turkiskan Nevin Yanit på 12.63 före ständigt skrällande irländskan Derval O´Rourke (12.65) och med tyskan och favoriten Carolin Nytra på bronsplats (12.68). Fyra var Sannas kompis – norskan Christina Vukicevic med 12.78.

”Vill inte spekulera”

– Ja, jag sprang på årsbästa och tangerade Sannas bästa tid för i år. Men jag vill inte spekuera i vad hon kunde ha gjort om hon varit med här. Hon har varit borta och länge och jag hoppas bara att hon kommer tillbaka den här säsongen, säger norskan till Sportbladet.

– Sanna och Jenny Kallur var ju mina största inspirationskällor då jag började med friidrott.

Men den här kvällen blev både Sanna och Carro av med sina fyra år gamla sina titlar.

Nu är det andra som är regerande europamästare.