Förbundskaptenens sista hopp: Tornéus och Green

”Snurrar en massa tankar”

SPORTBLADET

BARCELONA. Förbundskapten Stefan Olsson har redan fått räkna bort tre svenska medaljchanser. Nu två finns två hopp kvar.

Michel Tornéus i längd och Emma Green i höjd.

– Men även om de skulle missa kan jag leva med den nollan, säger han.

Stefan Olsson har sett den ena efter den andra misslyckas i Barcelona.

Har det varit en pressande vecka?

– Till och från har det väl varit så, men det är inte så att jag mår dåligt på något sätt. Jag kan se mig själv i spegeln varje morgon och jag sover gott på nätterna. Det går heller inte att förändra en massa saker under ett pågående mästerskap, utan jag måste hålla fokus på det som ska ske här och nu.

Nu är EM:s sista dag.

Blir Sverige utan medalj är det friidrottens sämsta EM sedan Budapest 1966 då Bengt Nåjde var bäste svensk med en sjätteplats på 5000 meter.

’Vore jättekul’

Det är 44 år sedan.

Innan dess hade Sverige tagit minst ett guld i varenda EM sedan starten i Turin 1934. Och medalj i varje EM efter det.

– Det vore jättekul med en medalj här också. Helt klart. Jag sa från början att vi hade fem medaljchanser. Linus Thörnblad skadade sig i höjdfinalen och blev fyra, Isabellah Andersson orkade tyvärr inte hela vägen och blev femma i maraton och Nicklas Wiberg fick aldrig chansen då han tvingades bryta tiokampen. Nu har vi två chanser kvar.

Hur stora är de chanserna tycker du?

– Likvärdiga, även om det ser öppnare ut i längdtävling där fler hoppare kan slåss och både guld och de övriga medaljerna. I damernas höjd handlar det väl om bronset.

’Trenden måste brytas’

Och efter EM? Vad händer då?

– Vi kommer naturligtvis att utvärdera det här mästerskapet noga. Det snurrar redan en massa tankar i skallen. Men det här är ju inget som börjat här i EM. I VM i Osaka 2007 tog vi en medalj genom Carro i sjukamp och i OS i Peking blev vi utan, precis som i VM i Berlin förra året.

– Så det är klart att det är en nedåtgående trend och det är inget att hymla om. Den måste brytas. Och det ska jag ta tag i hemma.

Frågan är om det blir med en medalj eller inte.