”Betyget hamnar strax under tre”

Förbundskaptenen utvärderar Sveriges EM

Foto: bildbyrån
Förbundskapten Stefan Olsson.
SPORTBLADET

BARCELONA. Noll medaljer hittills – Sverige är på väg mot sitt sämsta EM på 44 år.

Men förbundskaptenen Stefan Olsson försvarar den svenska insatsen.

– Snittbetyget hamnar någonstans strax under tre, säger han.

Förbundskaptenen Stefan Olsson plockade ut 43 deltagare till EM, varav många kanske inte hade här att göra.

Tycker du med facit i hand att det var rätt att ta ut en så stor trupp?

– Absolut! Vi gjorde en uttalad satsning 2008. Det gäller att vara konsekvent i sitt ledararbete. Men efter EM ska vi utvärdera. Men i nuläget ångrar jag ingenting, säger Olsson.

– Vi har haft som mål att 70 procent av truppen ska förbättra sin statistikranking. Just nu ligger vi kring 65 procent. Lite sämre alltså, men på marginalen. Jag sa inför EM att vi skulle ha 12 till 14 finalplatser och vi hamnar på elva. Det är också snäppet sämre än målet.

”Inte intressant”

Olsson hade som målsättning att Sverige skulle knipa två medaljer. Om Emma Green och Michel Tornéus hamnar utanför pallen i kväll innebär det noll svenska medaljer och sämsta svenska europmästerskapet på 44 år.

– Två medaljer var målet, men av de fem som jag menade var medaljkandidater försvann Nicklas Wiberg i magsjuka efter dag ett, Linus Thörnblad hade små marginaler och Isabellah Andersson gjorde vad hon kunde, men räckte inte till. Nu har vi Emma Green och Michel Tornéus kvar. Det är svårt att göra en slutsummering eftersom vi har tre starter kvar, varav två är medaljchanser.

Vilket betyg ger du den svenska insatsen hittills på en skala ett till fem?

– Det är väldigt svårt att ge ett kollektiv ett betyg. Jag gjorde faktiskt en sån bedömning för mig själv i går och jag hamnade någonstans strax under tre. Men hur intressant är det ur ett 40-personersperspektiv? Jag tycker inte att det är speciellt intressant. Intressant är snarare att se till respektive individ.

ARTIKELN HANDLAR OM