Här tar Emma Green Sveriges enda silver

Tränaren Yannick Tregaro efter missen – ”Det här är det tråkiga med TV4”

1 av 3 | Foto: Skärmdumpar från TV4 under silverhoppet
Alternativ 1 Så här såg det ut i TV4:s ruta när Emma Green tog Sveriges enda medalj i Friidrotts-EM i Barcelona i går kväll. ”Det är det som är det tråkiga med TV4”, säger medaljörens tränare Yannick Tregaro till Aftonbladet.
SPORTBLADET

”Vi tar en paus, men det blir bara en kort sådan.”

Med de orden lämnade TV4 EM-sändningarna i Barcelona i går – och missade den enda svenska medaljen.

– Det är jättetråkigt för tittarna, säger tränaren Yannick Tregaro, 32.

Klockan var 21.14. Ribban darrade.

Men den föll inte.

Och därmed hade Emma Green, 25, inte bara slagit personligt rekord utan även tagit Sveriges första och enda medalj i årets friidrotts-VM i Barcelona.

Såg ingenting

Hon jublade. Tränaren Yannick Tregaro jublade. De svenska tv-tittarna borde ha jublat.

Om det inte var för det faktum att de inte hade någon aning om vad som pågick.

På TV4 visades nämligen reklam. Först efter reklampausen visade kanalen några snabba klipp på det historiska hoppet och kommenterade inte med ett ord att bilderna inte var live utan att händelsen inträffat flera minuter tidigare.

– Ja fy fan. Det är tråkigt att det blev så. Men vi har reklam som måste ut och någonstans måste vi trycka ut den, sa Fredrik Olofson, redaktör på TV4, till Aftonbladet efter sändningen.

Mer och längre reklam

I går trädde den nya tv-lagen i kraft. Den innebär att TV4 numera får ha upp till tolv reklampauser i timmen. Sammanlagt 20 procent av allt som sänds under 60 minuter får vara reklam, i motsats till de 15 procent som gällde tidigare.

I en intervju med TT lovade då TV 4-gruppens försäljningsdirektör Michael Grimborg att man skulle vårda den nya lagen väl.

– Bryter vi för ofta och för dumt förlorar vi tittare, så det kommer inte att hända, sa han då.

”Jättetråkigt för tittarna”

Men 21 timmar och 14 minuter in på den nya lagens första dag hände alltså silvermissen. Enligt TV4 sändes dock mästerskapet i Barcelona fortfarande enligt det gamla reglementet.

Aftonbladet fick under gårdagskvällen motta drygt hundra kommentarer från upprörda läsare som var arga över den misslyckade sändningen.

I dag kommenterade även Yannick Tregaro, Emma Greens tränare, fadäsen.

– Det är jättetråkigt för tittarna. Det var upplösningen på en spännande grej. Det är det som är det trista med TV4, säger han till Aftonbladet.

Familjen fick se silvret

Han berättar att båda han och Emma Green hade många vänner som satt hemma i de svenska tv-sofforna och tittade på hoppet, men att åtminstone inte den närmaste familjen missade silvret.

– Nej, Emmas föräldrar satt i publiken, säger han.

Silvermedaljören själv ville inte kommentera TV4:s miss.

FAKTA

Det här innebär den nya lagen

Den nya radio- och tv-lagen började gälla söndagen den 1 augusti. Lagen är en anpassning till EU:s bestämmelser på området och innebär bland annat:

Fler reklamavbrott. Regeln om begränsat antal avbrott avskaffas. Reklamavbrotten måste vara minst en minut långa och det får vara upp till tolv reklamavbrott per timma – totalt tolv minuters reklam – jämfört med de nio som gällde tidigare. Större möjlighet för kommersiella kanaler att låta företag sponsra program.

Produktplacering. Kommer att tillåtas i filmer, tv-serier, sportsändningar och lättare underhållningsprogram. Kanalerna måste informera före och efter om produktplacering i egna produktioner. Produktplacering får dock inte förekomma i program för barn.

Inget lokalt innehåll i radio. Kravet på lokalt innehåll i kommersiella radiokanaler slopas. De hårt kritiserade koncessionsavgifterna kvarstår dock.

Källa: Sydsvenskan