Slog Kipketers 13 år gamla världsrekord

Supertalangen slog till med rekordlopp

1 av 2
David Rudisha.
SPORTBLADET

Wilson Kipketer hade haft sitt världsrekord i 13 år men nu är dansken slagen.

Den 21-årige kenyanen David Rudisha sprang i dag 800 meter på 1.41,09 och förbättrade det gällande rekordet med två hundradelar.

David Rudisha sprang på 1:42.04 under Diamond League i Oslo i juni. Då började snacket gå om Kipketers klassiska rekord från 1997 som var det äldsta rekordet på någon av de slätlöpsgrenar som fortfarande används i de stora mästerskapen.

Men få trodde nog att fullträffen skulle komma redan nu.

Precis som Kipeketer kom rekordtiden av den 21-årige kenyanen till på tysk mark. Dansken gjorde det i Köln och Rudisha valde i sin tur Berlin som skådeplatsen.

Fadern OS-medaljör

Vid tävlingarna löpte 21-åringen i mål efter 800 meter på tiden 1.41,09, två hundradelar bättre än Kipketers rekord från 1997.

– Jag har tränat hårt och visste att jag var i bra form. Det här var mitt första riktiga försök att ta rekordet. Nu när jag har gjort det kan jag säga att jag har förmågan att förbättra mig ännu mer, säger Rudisha.

Kenyanen har nämnts som en supertalang och vann junior-VM 2006. Han är son till Daniel Rudisha som även han var löpare och vann silver på 4x400 meter vid OS 1968. Nu är sonen på väg att krossa sin fars meriter.

ARTIKELN HANDLAR OM