REKORDMANNEN

David Rudisha raderade Kipketers 13 år gamla rekord

1 av 2
SPORTBLADET

Kenyas 21-årige David Rudisha satte nytt världsrekord på 800 meter med tiden 1.41,09 i Berlin.

Där försvann det sista skandinaviska världsrekordet, då det var kenyafödde dansken Wilson Kipketer som blev av med sitt 13 år gamla världs­rekord på 1.41,11.

Men Rudisha tittar redan framåt.

– Ja nu vill jag bli den första som springer under 1.41. Det är nästa dröm, säger Rudisha.

Säsongen var nästan över när friidrotten fick sitt första och hittills enda världsrekord 2010 i någon av de olympiska grenarna.

Den 21-årige kenyanen nosade på världsrekordet redan för en månad sedan då han sprang på 1.41, 51 i belgiska Heusden, det närmaste någon hade varit Kipketers världsrekord från augusti 1997.

”Det var min dag”

Nu är han ensam i topp.

– Jag visste att det var min dag. Jag var i bra form och det var varmt i luften. Så gott som perfekta förhållanden, sa David Rudisha efter loppet.

I fjol var det inte en lika lycklig Rudisha som lämnade Olympiastadion i Berlin, då han överraskande blivit utslagen redan i VM-semifinalen på 800 meter.

– Helst vill jag inte tänka på det. Jag var väldigt besviken efter VM, men samtidigt var det otroligt kallt den dagen jag sprang. Nu fick jag ändå min revansch.

Första försöket på rekordet

Han vet att han kan springa fortare.

– Det här var första gången jag sprang enbart för att sätta världsrekord, även om jag inte ville tala om det så mycket innan loppet med tanke på vad som hände i fjol, säger Wilson Rudisha.

Wilson Kipketers världsrekord var det äldsta i slätlöpning på herrsidan innan det slogs i går.