Bra läge för ny dubbelseger

Foto: SCANPIX
Tornéus.
SPORTBLADET

I säsongens sista tävling kom ett nytt styrkebesked. Men Mattias Sunneborns svenska rekord står sig en säsong till.

Michel Tornéus vann Finnkampens längdtävling på 7,95 och tog därmed viktiga poäng i jakten på en ny svensk dubbelseger.

I Finnkampen gäller att slå "sin" motståndare, sett till årsbästastatistiken.

För Michel Tornéus gällde därmed att slå Tommi Evilä. Och precis som i EM-finalen, då Tornéus blev nia, en centimeter före Evilä, blev det svensk fördel på fredagskvällen.

– Det är alltid kul att slå honom, det är en stor idrottsman, säger Tornéus.

Efter en lång sommar, inte minst mentalt, lägger Tumbahopparen nu en stark sommar bakom sig och börjar fundera på inomhussäsongen.

Det blev visserligen inget nytt åttametershopp i avslutningen, men väl en imponerande serie med sex hopp där det kortaste mätte 7,74.

– Jag har börjat tappa formen lite, särskilt mentalt är jag riktigt trött. Då känns det bra att det var så nära en ny åtta, konstaterar Tornéus.

Knappt underläge

Den här gången stannade det dock med fem centimeter för lite. Och Mattias Sunneborn får behålla sina 8,21 som svenskt rekord lite till.

– Jo, han får ju det. Men till nästa år kommer det att vara med i min plan, att det ska slås.

På pappret ser det fortfarande tufft ut för de svenska friidrottsherrarna. Inför lördagens tävlingar i Helsingfors ligger Sverige under med 98–107.

Men en ny svensk dubbelseger i den prestigefyllda landskampen är ändå inom räckhåll. I alla fall om herrarna fortsätter att överträffa förväntningarna. Som Thomas Nikitins upploppskamp som gav seger på 400 meter häck, eller Niklas Arrhenius och Jimmy Nordins dubbelseger i kula.

– Jag har räknat med att vi behöver ta in ungefär 30 poäng jämfört med statistiken och vi tog väl precis hälften av det i dag, säger förbundskapten Stefan Olsson nöjt.

Damerna mot utklassning

Det kan med andra ord bli en spännande lördagskväll i Helsingfors – för herrarna. På damsidan är den svenska segern mer eller mindre klar redan.

Damerna leder med övertygande 111–93, lite mer än beräknat, och går mot sin tionde raka Finnkampsseger. Men så fick de också en smakstart, signerad Carolina Klüft. I sin första av tre grenar visade Klüft vägen direkt och ledde den svenska trion till trippelseger på 100 meter.

– Det känns jättebra att löpformen finns där, det är skönt att ha med sig när man går in i grundträningen i höst, säger Klüft.

FAKTA

Finnkampen

Inför lördagens avslutning leder Finland på herrsidan med 107–98, medan det på damsidan är fördel Sverige med 111–93.

Den första friidrottslandskampen mellan Sverige och Finland avgjordes 1925 i Helsingfors. Sedan 1953 är även damerna med. Årets drabbning är den 70:e i ordningen totalt.

På herrsidan är det totalt sett fördel Finland, med 43 segrar mot Sveriges 26, medan det på damsidan är svensk ledning med 31–23.

I Göteborg i fjol blev det en svensk dubbelseger. Damerna har därmed nio raka Finnkamper utan förlust. (TT)

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM