Green hjälpte Europa till seger

Foto: FOTO: AP
Emma Green.
SPORTBLADET

Emma Green tog sitt livs bästa säsong i mål när hon hjälpte Europa att slå Amerika i friidrottens kontinentala cup.

Svenskan slutade tvåa i höjdhoppet på 1,95, en decimeter lägre än segrande Blanka Vlasic.

Med kroatiskan i storslag på hemmaplan blev damernas höjdhopp huvudnumret under andra dagen av kontinentkampen i Split. Vlasic drog nytta av det massiva publikstödet och var ännu felfri när hon tangerade världsårsbästat 2,05. Vlasic lade sedan upp ribban på världsrekordet 2,10, men var aldrig riktigt nära.

Den europeiska dubbelsegern i damhöjd gav 15 poäng och var viktig i striden mellan kontinenterna. Europa vann med 9,5 poängs marginal mot Amerika, 429 poäng mot 419,5. Afrika var trea (292 poäng) och Asien/Oceanien sist (286,5).

För Emma Green märktes det att säsongen, som startade i Doha den 14 maj, har varit lång. Hon fick slita för att ta 1,88 i andra försöket och 1,92 i det tredje och sista. Även 1,95 togs i det tredje och sista försöket.

Då bara Green och Vlasic fanns kvar i tävlingen begärde europeiskorna upp ribban på två meter. Svenskan rev sitt första och när Vlasic tog så valde Green att spara de återstående hoppen till personliga rekordhöjden 2,02, men personbästat förblir 2,01 från sommarens EM-final.

Hon kan summera ett år med EM-silvret i Barcelona som den absoluta höjdpunkten. Men hon har även tagit 1,90 eller bättre i alla elva tävlingar efter säsongsdebuten i Doha och har hoppat 1,94 eller högre i de senaste åtta tävlingarna.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM