Bubka hyllar nya svenska stjärnan

Legendaren: Jag hjäper henne gärna

SPORTBLADET

PARIS. Stavhoppslegenden Sergej Bubka anser att Angelica Bengtsson behöver hjälp om hon ska nå världstoppen.

– Jag gillar henne väldigt mycket och den typen av personlighet hon har behövs i världstoppen i framtiden. Men hon behöver hjälp, säger Bubka sedan Angelica rivit ur sig i kvalet i inne-EM.

Foto: Åke Ericson

Den tävlingen såg han inte mycket av, då han hade andra uppdrag i Paris.

– Men jag studerade henne noga under ungdoms-OS i Singapore i somras och jag såg att hon måste bli bättre rent tekniskt. Det är nyckeln till hur hon ska lyckas i framtiden och kunna ta det kliv som krävs att slåss om medaljer på de stora mästerskapen.

– Därför tycker jag att hon ska åka till Italien med sin coach och söka hjälp hos Vitalij Petrov, som är ansvarig för IAAF:s stavhoppsklinik där, säger Bubka.

– Jag hjälper henne gärna med det.

Måste sikta högt

Petrov var Bubkas tränare under hans fantastiska karriär, då ukrainaren satte 35 världsrekord och vann allt som gick att vinna. Hans världsrekord utomhus (6.14) och inomhus (6.15) är fortfarande ohotade. Petrov tränar även damernas världsetta Jelena Isinbajeva.

Han menar att Angelica måste sikta mot den absoluta toppen om hon ska lyckas i framtiden.

– Hon måste redan nu fokusera på att hoppa 5.10-5.20 i framtiden. Det är vad som kommer att krävas i framtiden eftersom grenen fortfarande är under utveckling. Det går inte att tänka 4.80-4.90. Och så måste hon ha hjälp. Det är nyckeln till framgång.

Bubka ser inte några direkta svagheter i att Angelica är relativt kort (163 cm) och inte så snabb som konkurrenterna.

– Nej, i slutändan handlar allt om att få ner all kraft i staven. Det kan kompensera om du är långsam eller liten till växten. Jag tror inte det spelar så stor roll.