Sensationellt brons till Ebba Jungmark

Slog till med nytt personligt rekord i Paris

1 av 11 | Foto: BILDBYRÅN
Ebba Jungmark firar bronset.
SPORTBLADET

Ebba Jungmark tog oväntat brons i höjdhopp vid friidrotts-EM i Paris, på nya personliga rekordet 1,96. Guldet gick till Antonietta di Martino, Italien, före spanjorskan Ruth Beitia.

– Efter att jag säkrat bronset skakade kroppen och tårarna forsade fram, säger Ebba Jungmark till Sportbladet.

Ebba Jungmark höjde sitt personliga rekord inomhus med sju centimeter när hon tog EM-brons och Sveriges första medalj i Paris.

– Det är väldigt bra kan jag säga, det är fantastiskt kul, säger Ebba till Sportbladet just innan den rutinmässiga dopningskontrollen.

”Jag fick rysningar”

Ebba Jungmark stannade på samma höjd som Beitia, men tog 1,96 först i sista försöket, medan Beitia tog i första. Då brast det för Jungmark.

– Efter 1,96 när jag säkrat bronset skakade kroppen och tårarna forsade fram. Jag fick rysningar av hoppet, jag vet inte hur jag klarade det men jag vet att jag gjorde det, berättar hon.

”Sa att jag inte kunde hoppa mer”

Ebba Jungmark var sen nära på att ta 1,99 också.

– Jag sa till min tränare att jag inte kunde hoppa mer men han sa att nu hoppar du, och jag försökte även fast jag fortafande var i tårar. Till andra försöket så hade jag samlat mig mer men var fortfarande i chock. Jag kände inte så mycket av kroppen utan den rörde sig bara av sig själv, som på moln, säger Jungmark.

Guldet var däremot långt borta för båda. Di Martino gick vidare och tog både 1,99 och 2,01.

Mölndalshopparen Ebba Jungmark, som fyller 24 på torsdag, hade sedan tidigare ett brons från U23-EM för fyra år sedan. Hon var med på VM redan 2007, men har haft ett par kämpiga år utan större framsteg i karriären.

”Förstörde min hoppning”

Efter VM 2007 följde en tid i USA, där träningsmetoderna inte passade svenskan och hon i stället för att förbättra sig tog ett kliv bakåt.

– Där ändrade coacherna på min ansats och det blev jättefel. Det förstörde min hoppning totalt och det har tagit mig två år att hitta en ansats som passar mig, berättade hon inför EM-finalen.

Nu tränas hon dock av den ett år yngre Emil Predan och i vinter har deras samarbete gett resultat. Jungmark, som stått på 1,92 som personligt rekord i nästan fyra år, hoppade först 1,93 på SM för en vecka sedan och höjde perset till 1,94 i EM-kvalet.

ARTIKELN HANDLAR OM